U četvrtak izložba fotografija prvog srpskog zvaničnog foto-reportera

U Muzeju Semberije će u četvrtak, 23. januara, biti otvorena izložba fotografija na kojoj će biti predstavljeni radovi prvog srpskog zvaničnog foto-reportera Riste Marjanovića.

Izložba “Ratni foto-reporter Rista Marjanović”, autora Snežane Negovanović i Milojka Gordića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, organizovana je okviru obilježavanja stotinu godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, saopšteno je iz Muzeja.

Riječ je o fotografijama Prvog svjetskog rata, za koje je Marjanović nosilac titule “ekselencija fotografije” koju je dobio od Udruženja profesionalnih foto i filmskih radnika i umjetnika fotografije 1965. godine.

U dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nalazi se 8.542 reprodukovanih snimaka kao fototeka Zbirke foto-negativa Riste Marjanovića, a za događaje Prvog svjetskog rata vezano je oko 500 snimaka.

Fotografije u ovoj postavci su izuzetno važan segment stvaralaštva Marjanovića, koji je bio svjedok vremena od 1910. do 1960. godine.

Izložba je urađena u saradnji sa porodicom Riste Marjanovića.

Izložba fotografija “Ratni foto-reporter Rista Marjanović” biće otvorena u Muzeju Semberije sa početkom u 19.00 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *