U Bratuncu obilježena 29. godišnjica stradanja Srba iz srednjeg Podrinja /VIDEO/

U Bratuncu je obilježeno  29 godina od zločina nad srpskim narodom iz srednjeg Podrinja koji su od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine počinile muslimanske snage.

Parastos na bratunačkom groblju za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja stradalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je  Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je poručio da će srpski narod svjedočiti istinu da su Srbi stradali u Podrinju i da je uloga crkve da sačuva uspomenu na žrtve ovih zločina. Istakao je da su Srbi uvijek činili dobro i pored svih nepravdi.

Na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio. Od 22 zarobljena srpska borca – deset se još vode kao nestali.Najmlađa žrtva imala je četiri godine , a najstarija 93 godine . Skoro svaka kuća u Podrinju zavijena je u crno.

Za brojne masovne zločine nad Srbima, koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine još niko nije odgovarao. Muslimanske jedinice iz Srebrenice su na Petrovdan 1992. godine napale srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu. Muslimanske snage su tokom cijele 1992. godine, a najčešće na velike pravoslavne praznike kao što su Vidovdan, Petrovdan, Božić i drugi, napadale srpska sela i ubijale i uništavale sve što je srpsko.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je stradanje srpskog naroda u Podrinju u minulom ratu ostalo nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost. Višković je podsjetio da je za oko 3.500 srpskih žrtava presuđena jedna sramotna i ponižavajuća presuda.

Sjećanje  na stradanje  Srba u Podrinju ne smije nikada biti zaboravljeno.

Odbornici srpske nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim Srebreničanima u proteklom ratu, dok su Bošnjački odbornici bojkotovali današnju komemorativnu sjednicu lokalnog parlamenta. Zajedničko odavanje počasti žrtvama obavljeno je povodom obilježavanja 29 godina od stradanja Srba i 26 godina od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *