U bocama sa etiketom hrvatskog porijekla pronađena vina iz Makedonije, Italije i Čilea

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata Republike Hrvatske u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorenom i nekvalitetnom hranom i pićima, pronašla je kod pet hrvatskih proizvođača vina vino iz Italije, Makedonije i Čilea.

U velikoj akciji Evropola i Interpola OPSON 2020 hrvatski Državni inspektorat je obavio ukupno 275 kontrolnih analiza načina deklarisanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Kod pet kontrolisanih subjekata utvrđena je zlouporaba korišćenja hrvatskih tradicionalnih izraza – kvalitetno vino s kontrolisanim geografskim porijeklom i vrhunsko vino s konrolisanim geografskim porijeklom – jer su se u flašama nalazila vina iz Italije (u slučaju dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina), objavljeno je na zvaničnoj stranici Državnog inspektorata.

Akcija je sprovedena u periodu od 20. januara do 16. marta 2020. godine.

Uprkos pandemiji kovida 19 u svim zemljama Evropske unije je sprovedeno ukupno 26.000 kontrolnih analiza. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 miliona evra, prenosi portal Indeks.

Akciju OPSON je podržala Evropska kancelarija za borbu protiv prevara, Evropska komisija i Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo, dodaje se u saopštenju Državnog inspektorata Hrvatske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *