U blagom rastu obuhvat djece u vrtićima

Bijeljina bilježi blagi porast obuhvata djece predškolskim vaspitanjem zahvaljujući sprezi privatne i društvene inicijative i podršci republičke i gradske vlasti kroz pripremnim program u godini pred polazak u školu, koji je ove godine 80 odsto i za tri odsto je uvećan u odnosu na prošlu godinu, ocjenjuje se u analizi gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

U ovoj analizi, koja će biti razmatrana na sjednici Skupštine grada 18. juna, ističe se da je interesovanje roditelja za bilo koji vid pomoći za uključivanje djece u vrtiće svakim danom sve veći i da se poseban akcenat stavlja na uključivanje djece iz ruralnih sredina, prigradskih naselja i djece iz socijalno ugroženih porodica.

Bijeljina ima 18 predškolskih ustanova, od kojih su tri vrtići, 14 klubovi za djecu i jedna predškolska ustanova humanitarnog udruženja “Arta”.

Vrtić “Čika Jova Zmaj” je jedina ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja na području grada čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i ima 512 djece djece u redovnom programu.

Kao vrijedna pažnje istaknuta je inicijativa ovog vrtića za primjenu metoda rada kojima se utiče na razvoj funkcionalnog znanja, koje se formira do sedme godine života djeteta, u saradnji sa stručnjacima iz “Mense” u Srbiji.

U analizi se navodi da je pripremni program, kojim je u Republici Srpskoj obuhvaćeno 4.279 djece u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola, ili 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred, prekinut nakon sedam dana zbog epidemije virusa korona.

U Bijeljini je ovim programom u osnovnim školama obuhvaćeno 127 djece na ruralnom području, što sa 584 djece uključene u predškolske ustanove čini obuhvat od 711 djece, ili 80 odsto od 890 djece za koje se očekuje da budu upisana u osnovnu školu.

Za rad u oblasti predškolskog vaspitanja djece sa posebnim potrebama, manjinske i socijalno ugrožene grupe djece istaknut je poseban doprinos udruženja “Arta”, “Nada”, “Otaharin” i Udruženje gluvih i nagluvih, koje u okviru rada kabineta za vježbe sluha i govora posljednjih godina poklanja posebnu pažnju djeci koja su pred polazak u školu, kao i udruženje građana “Drugačiji svijet” za pomoć djeci oboljeloj od autizma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *