U Bijeljini promovisan Veterinarski informacioni sistem /VIDEO/

Danas je u Bijeljini promovisan veterinarski informacioni sistem RS i održana je obuka za doktore veterinarske medicine. Primjenom i razvojem ovog sistema biće izuzetno unaprijeđena oblast bezbjednosti hrane i zaštite zdravlja životinja i ljudi od zaraznih bolesti, jer će uvezati više od 200 veterinarskih organizacija, inspektora i laboratorija u Srpskoj.

Republika Srpska od danas ima Veterinarski informacioni sistem koji omogućava unos podataka sa svih gazdinstava u Srpskoj za sve vrste životinja, na osnovu čega će se moći brzo i jednostavno odrediti eventualna pojava zaraze i pomoći da se uznapreduje u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti. Sistem je povezan i sa gugl mapom.

Veterinarska komora se već više godina zalaže za uspostavljanje ovakvog sistema. Veterinari kažu da je rad na terenu pokazao da kretanje životinja posljednjih godina bilo vrlo problematično. Informacioni sistem omogućava im sada da u svakom momentu znaju gdje se koja životinja nalazi.

Veterinarski informacioni sistem Republike Srpske predstavlja objedinjeni sistem registara, evidencija i baza podataka kojim se obezbjeđuje efikasan pristup i upravljanje podacima u cilju zaštite zdravlja životinja i sprovođenja mjera veterinarskog javnog zdravlja, a vodi ga i ažurira veterinarska služba Republike Srpske. Korisnici ovog sistema su doktori veterinarske medicine iz veterinarskih organizacija, inspektori i laboratorije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *