U Bijeljini obilježena kampanja ”Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” /VIDEO/

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ organizovalo je danas na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini plesni performans, povodom obilježavanja Međunarodne kampanje „Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“. Ova akcija usmjerena je na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovom sprječavanju.

Druženjem uz muziku i ples, Bijeljina se danas priključila svjetskoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama, kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Članice I aktivistkinje Udruženja građana Otaharin  kroz ples su poručile da se žena uvijek I na svakom mjestu treba osjećati dobro u svojoj koži.

Nasilje postoji u svakom kraju svijeta, a u samoj Evropskoj uniji, prema nekim procjenama, trinaest miliona žena žrtve su fizickog nasilja, a više od tri i po miliona žena bile su žrtve i seksualnog nasilja. Organizatori su naglasili da je stanje u BiH, posebno u romskoj populaciji jos teže, te poručuju da svi zajedno treba da rade na spriječavanju nasilja, kroz sistemsku edukaciju i institucionalno povezivanje.

Aktivistkinje Udruženja građana  Otaharin  pružile su podršku ženama ,uglavnom Romkinjama, koje su u Češkoj decenijama podvrgavane sterilizaciji bez pristanka. Praksa sterilizacije bez važećeg pristanka, a često i uz pretnje trajala gotovo pet decenija u Češkoj, sve do 2012. godine.

Kampanja “Jedna milijarda ustaje” pokrenuta je 2012. kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tokom svog života doživjeti silovanje, razne oblike seksualnog zlostavljanja ili fizičkog nasilja, što čini ukupnu brojku od milijardu žena i djevojčica.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *