U Bijeljini morbilama zaraženo troje djece mlađe od dvije godine /VIDEO/

Troje djece koji su zaraženi od morbila na području Bijeljine, gdje je I prijavljena epidemija ove bolesti,došli su kontakt sa morbilama u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Tuzli. Riječ je o djeci mlađoj od dvije godine, koja nisu vakcinisana.

Dom zdravlja Bijeljina prijavio je juče Institutu za javno zdravstvo RS pojavu morbila na području grada Bijeljina, nakon čega je I proglašena epidemija ove bolesti. Nijedno dijete, od trenutno zaraženih nije hospitalizovano I nalazi se na kućnom liječenju.

To su kaže, Rodić Vukmir, prva tri registrovana slučaja na području cijele Republike Srpske, od početka ove godine. Roditelji nerijetko odbijaju da vakcinišu djecu MRP vakcinom, pa je obuhvat prvom dozom prema posljednjim podacima 69 odsto u 2022 godini.

U 2014. I 2015. godini bila je zabilježena epdemija morbila širih razmjera, iako ova zarazna bolest može proći bez težih simptoma, postoji mogućnost I za teškim  komplikacijama.

Vlada Srpske dala je saglasnost da se 4.380.000 KM doznače Institutu za javno zdravstvo Srpske za finansiranje obavezne imunizacije. Ono što je danas zabilježeno jeste I prvi slučaj prisustva ptičijeg gripa kod životinja u RS, iz Instituta za javno zdravstvo Srpske govorili su I da li je ovaj grip opasan za ljudski organizam.

Napomenuto je iz Instituta I da u Srpskoj pristižu svakodnevno slučajevi oboljelih od velikog kašlja I da je trenutno registrovano 75 slučajeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *