U Bijeljini “Karavan zimnice” /VIDEO/

AD “Komunalac” organizovao je drugu po redu manifestaciju “Karavan zimnice” s ciljem promocije  zdrave , domaće  hrane ,  pripremljene  na tradicionalan način. Karavan se danas i sutra održava na bijeljinskoj Zelenoj pijaci.

“Karavan zimnice”  na bijeljinskoj Zelenoj pijaci polako prelazi u tradiciju. Ove godine okupilo se 16 izlagača, što je tri puta veći broj u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju.

U bijeljinskom preduzeću “Komunalac ” koje organizuje “Karavan zimnice” kažu da im je cilj da pored promocije  domaće  hrane  pripremljene  na tradicionalan način ožive i vrate sugrađane na gradsku Zelenu pijacu.

Posjetioci su  imali priliku da se  upoznaju sa „tajnama” pripreme ajvara, turšije, salata, džemova, kompota ali i da  dobiju recept i savjete, kako da sami pripreme ove proizvode za zimu.

Ljiljana Lazić iz Trnjaka pored Bijeljine , dobro je poznata bijeljinskim kupcima. Na svom imanju uzgaja voće i povrće i sprema ga za zimnicu.

Na njenom štandu i jedan zanimljiv detalj. Posjeduje vezeni peškir koji je u njenoj porodici preko pet decenija.

Na bijeljinskom “Karavanu zimnice” svoje proizvode izložila je i Joka Vasiljević  iz Modrana. Ova vremešna starica tradicionalno godinama priprema zimnicu. Sačuvala je stare recepte koje je naslijedila i dan danas se drži provjerene recepture.

Na štandu ove domaćice i čuveni džem od šipka , domaće radinosti , inače danas rijetkost u domaćinstvima jer je zbog procesa priprema specifičan. Takođe sama je pripremala i domaće jabukovo sirće.

Otkrila nam je i recept na koji način ga priprema.

I bijeljinka  Ljiljana Savić   odlučila se da po drugi put na ovoj manifestaciji sugrađanima predstavi svoje proizvode.

Svi građani Bijeljine i sutra na Zelenoj pijaci u vremenu od 10 do 14 časova mogu da pogledaju i kupe zimnicu u okviru Drugog “Karavana zimnice”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.