U avgustu kraj radova na novom modernom zatvoru

U toku je izgradnja novog zatvora u Bijeljini, a završetak ovog višegodišnjeg posla planiran je za avgust, rečeno je Srni u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ u ovom gradu.

Direktor ove ustanove Milenko Gajić rekao je da su u ovoj drugoj fazi izgradnje, koju finansira EU, sredstva obezbijeđena posredstvom IPA fonda, u skladu sa projektnom dokumentacijom i dozvolama za gradnju.

“Druga faza počela je 15. avgusta prošle godine i trajaće do 15. avgusta ove godine”, najavio je Gajić.

Na osnovu projekta, koji je u skladu sa svim važećim evropskim standardima za smještaj zatvorenika, na lokaciji Golo Brdo biće izgrađen moderan zatvorski kompleks kapaciteta 250 lica, što predstavlja povećanje kapaciteta bijeljinskog zatvora za stotinu odsto.

U novom zatvoru planirana je izgradnja odjeljenja za smještaj zatvorenika u zatvorenom i poluotvorenom dijelu, stacionar sa medicinskom i stomatološkom ambulantom, prijemno-otpusno odjeljenje, radionice za radno angažovanje zatvorenika…

“Tu su i objekti za posjete zatvorenicima i pritvorenicima, moderan restoran sa trpezarijom za zatvorenika, sportski tereni, kotlovnica i upravna zgrada”, navodi Gajić.

Ako se uzme u obzir da su već izgrađeni ogradni zid, prijavnica i pritvorska jedinica, može se reći da će Bijeljina dobiti jedan od najmodernijih zatvorskih kompleksa u BiH, sa kapacitetom koji će zadovoljavati potrebe za smještajem pravosnažno osuđenih lica.

“U toku 2019. godine Kazneno-popravni zavod Bijeljina je uštedom obezbijedio sredstva kojima je obnovljena sportska sala koja se nalazi u kompleksu novog zatvora, a koja je uništena u poplavama 2014. godine”, naveo je Gajić.

Izgradnjom novog zatvora u Bijeljini biće stvoreni uslovi da se iz gradskog jezgra izmjesti postojeći zatvor na lokaciju koja po svim aspektima mnogo više odgovara ovakvom kompleksu

“Kazneno-popravni zavod Bijeljina ispunjavaće sve potrebne uslove u pogledu materijalno-tehničkog obezbjeđenja predviđenog za ustanove zatvorenog tipa, čime će se i sama bezbjednost podići na viši nivo”, ocijenio je direktor ove ustanove.

On objašnjava da će uslovi u novom zatvoru omogućiti bolje planiranje, organizovanje i provođenje procesa prevaspitanja zatvorenika s ciljem resocijalizacije i povratka u društvenu zajednicu.

Kazneno-popravni zavod Bijeljina, uz punu podršku Ministarstva pravde Republike Srpske, započeo je pripremne radnje koje se odnose na planiranje i organizaciju rada u novom zatvorskom kompleksu.

Izgradanja novog zatvora u Bijeljini započela je 2009. godine, kada su u prvoj fazi izgrađeni ogradni zid sa osmatračnicama, objekat pritvorske jedinice i prijavnica na ulazu u kompleks zatvora.

Prvu fazu izgradnje finansirala je Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u iznosu od oko 2.000.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *