Tužilaštvo ispituje korištenje kineskih respiratora u Kliničkom centru Sarajevo /VIDEO/

U Federaciji BiH proteklih dana se dodatno zaoštrila afera  sa tzv. “Malina” respiratorima, KCUS- om i direktoricom Sebijom Izetbegović. Nakon što u zaposleni anestieziolozi ove zdravstvene ustanove uputili pismo upozorenja da pacijenti umiru na ovim respiratorima, reagovali su kantonalni ministar zdravlja i premijer, te rano jutros na sastanku sa direktoricom kliničkog centra u Sarajevu zatražili objašnjenje i istragu. Hitan sastanak tim povodom i u Tužilaštvu BiH.

Ljekari sa kliničko univerzitetskog centra u Sarajevu tokom vikenda su uputili pismo u kojem upozoravaju na probleme sa kojim se susreću u radu, a jedan od njih su i respiratori koje je nabavila firma “Srebrna malina”, a koji su predmet procesa pred Sudom BiH. Ljekari su u pismu ukazali da respiratori iznenada stanu, pa nastave da rade, te da su “šanse da pacijent priključen na `malina respirator` preživi – nikakve”.

Premijer KS Edin Forto, potvrdio je ankon sastanka da je pismo anesteziologa koje su objavili mediji autentično, ali i da je direktorka Kliničkog centra Sebija Izetbegović odbila sve zahtjeve, uključujući i ulazak inspekcije u ovu zdravstvenu ustanovu.

TADIĆEVA I SARAJLIJA USAGLASILE DJELOVANjE U PREDMETIMA O RESPIRATORIMA
Tužilaštvo kantona Sarajevo baviće se predmetom koji se odnosi na pismo doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ o upotrebljivost respiratora, dogovorili su glavni tužioci BiH Gordana Tadić i Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija.

Sastanak je trajao više od dva sata, a ministar zdravstva Haris Vranić je rekao da  je odbijen i zahtjev da inspekcija uđe u KCUS i utvrdi stanje. Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima.

Nakon što je “anonimno pismo anesteziologa” preneseno u javnost, pristigao je veliki broj komentara na društvenim mrežama kao i iskustva građana koji su izgubili najmilije koji su se na KCUS-u liječili od covida-19. Najavljuju i podizanje optužnice protiv Kliničkog centra i države BiH.

IZETBEGOVIĆ: RESPIRATORE ĆEMO POVUĆI AKO TO POTPIŠU MINISTAR I PREMIJER
Direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović rekla je danas da respiratori, nabavljeni preko “Srebrene maline”, neće biti povučeni iz upotrebe sve dok kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto to ne potpišu, jer ne želi plaćati odštetu Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *