Turisti se vratili u Srpsku

Banje, planine i ostala mjesta u Republici Srpskoj ponovo su nezaobilazne destinacije za odmor i uživanje posjetiocima iz regiona i Evrope, a to potvrđuje i podatak da je u prvom kvartalu ove godine od boravišne takse prikupljeno 425.483 marke, što je za 36 odsto više u odnosu na isti period lani.

Sudeći prema podacima Turističke organizacije RS, gosti iz regiona i Evrope vratili su se u Srpsku nakon dvije godine pauze koju je nametnula pandemija virusa korona. Prema podacima koje su dostavili “Glasu Srpske”, od januara do kraja marta Srpsku je posjetilo 79.765 turista koji su ostvarili 218.886 noćenja, što je za 42 odsto više dolazaka i 36,5 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

– Kao i prethodne godine najveću posjetu, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja izdvajaju posjetioci iz Njemačke, Austrije, Italije i Turske – naveli su u Turističkoj organizaciji RS.

Najveći broj noćenja, kažu, domaći gosti ostvarili su u banjama, dok na turističkoj mapi stranaca prednjače domaće planine.

Iako su još daleko od rekorda zabilježenog 2019. godine, većim brojem posjetilaca mogu se pohvaliti i u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću, gdje kažu da se u ovoj u odnosu na proteklu godinu promijenila struktura gostiju.

– Protekle dvije godine prednjačili su domaći posjetioci koji su koristeći turističke vaučere provodili vikende i odmore kod nas. Međutim, sada se polako vraćaju gosti iz Slovenije i Hrvatske koji su boravili kod nas prije pandemije. Oko 40 odsto gostiju koji su dolazili prije pandemije vratilo se u “Vrućicu” – istakao je izvršni direktor za operacije i marketing u ZTC “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević.

Na rezultate su ponosni i u Olimpijskom centru “Jahorina” koji je u svoj kalendar, kako kažu, upisao istorijsku zimsku sezonu. Na njihovoj zvaničnoj stranici navedeno je da su 29. aprila zabilježili 150. dan skijanja i rekordnih pet mjeseci uspješne zimske sezone.

Ako se po jutru dan prepoznaje, kažu na mediteranu Srpske, ljetnja turistička sezona biće veoma uspješna, jer je proljeće u grad na Trebišnjici dovelo brojne goste iz regiona, Zapadne Evrope i Skandinavije.

– U Trebinju sve vrvi od posjetilaca. Nema jezika koji se ne čuje na našim ulicama. Godina je počela baš kao i 2019. koja je u turističkom smislu kod nas bila rekordna. Očekujemo odličnu posjećenost i tokom ljeta – istakla je direktorka trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Vaučeri

Aleksandar Radošević je rekao da se turistički sektor u Srpskoj i dalje nada da će uskoro ponovo početi primjena turističkih vaučera na domaćim destinacijama.

– Vaučeri bi u velikoj mjeri doprinijeli oporavku turističko-ugostiteljskog sektora. Već su se pokazali kao ispravan potez i nadam se da će uskoro ponovo biti dostupni – rekao je Radošević.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *