Turisti donijeli više od pola miliona maraka

Prirodne ljepote Republike Srpske i ove godine našle su se na mapi brojnih turista, domaćih i iz regiona, što potvrđuje i podatak da je za šest mjeseci od boravišne takse prikupljeno 555.452 maraka, što je za 14,2 odsto više u odnosu na isti period lani.

U Turističkoj organizaciji RS ističu da je u istom periodu prošle godine od boravišne takse prikupljeno 486.018 KM.

– Od januara do kraja maja Srpsku je posjetilo 92.509 turista, koji su ostvarili 255.196 noćenja. S obzirom na to da je zimska sezona ove godine bila produžena, usljed povoljnih vremenskih uslova, tokom prva tri mjeseca Jahorina je bila najposjećenija destinacija, ali je i Nacionalni park “Kozara” bilježio veliki broj posjeta – istakli su u Turističkoj organizaciji.

Dodaju da su na listi najposjećenijih dolaskom toplijih dana bili banjski centri, a veći broj noćenja zabilježen je i u Trebinju, Banjaluci i Višegradu.

Boljim rezultatima u turizmu doprinijela je i kampanja podrške kroz turističke vaučere u kojoj je učestvovalo 97 ugostiteljskih objekata i 28 turističkih agencija, a ukupno je iskorišćeno 47.000 vaučera.

– Turisti su u trenucima strožih mjera uzrokovanih pojavom virusa korona, te otežanog ili gotovo nemogućeg izlaska iz zemlje, umjesto odustajanja od planiranja odmora, bili okrenuti domaćim destinacijama. Vlada RS je ovom mjerom, ne samo podstakla domaće stanovništvo na obilazak domaćih destinacija, nego je u trenutku velikih kriza bila garant opstanka u velikom dijelu privrede iz oblasti turizma – istakli su u Turističkoj organizaciji, naglasivši da su im uz domaće svakako značajni i gosti iz inostranstva, te da su promotivne kampanje usmjerili ka ostalim tržištima.

Dolaskom lijepog vremena sve više posjetilaca hrli u Višegrad kako bi uživali krstareći turističkim brodicama hladnom Drinom, obišli Ćupriju i Andrićgrad.

– Ovogodišnju sezonu ne prate one stroge mjere u vezi sa virusom korona tako da je broj dolazaka i noćenja povećan već od maja. Uglavnom bilježimo posjete domaćih i gostiju iz regiona, a ovih dana dolaze nam i gosti iz Rusije – rekla je za “Glas Srpske” direktorica višegradske Turističke organizacije Olivera Todorović.

Naglasila je da i Višegradska banja bilježi značajan broj dolazaka.

Izvršni direktor za operacije i marketing u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević rekao je da iako bilježe rast broja gostiju, i dalje to nije na nivou kao prije pandemije.

– Bilježimo dolaske isključivo domaćih gostiju, a tome su u velikoj mjeri doprinijeli turistički vaučeri. Šteta je što taj projekat nije nastavljen i dalje – poručio je Radošević.

Smještajni kapaciteti

U Turističkoj organizaciji RS ističu da Srpska raspolaže sa smještajnim kapacitetima različitih vrsta i kategorija, od seoskih domaćinstava do hotela sa pet zvjezdica. Kada su u pitanju hoteli, moteli i pansioni oni raspolažu sa oko 11.000 ležajeva, dok u smještajima tipa stan na dan, apartmani, seoska domaćinstva i drugi kapaciteti koji su registrovani na fizička lica raspolažu sa oko 4.300 ležajeva.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.