Troškovi bolničkog liječenja oboljelih od kovida 48 miliona KM

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ i bolnicama Republike Srpske od početka pandemije do kraja marta ove godine na liječenju su se nalazila 12.722 pacijenta oboljela od virusa korona, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 miliona KM.

U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od kovida 19 po pacijentu košta oko 4.000 KM, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Fondu pojašnjavaju da, u zavisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od virusa korona koji su zbrinuti u jednicama intenzivne njege, uz upotrebu respiratora, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM po pacijentu, od prijema do otpusta iz bolnice.

Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, Fond plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM.

Troškove zdravstvene zaštite za oboljele od kovida 19 u potpunosti snosi Fond jer su oboljeli oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osim bolničkog liječenja, oboljeli od virusa korona ne plaćaju participaciju ni za druge usluge i prava iz zdravstvenog osiguranja, poput prava koja ostvaruju u domovima zdravlja, za lijekove koji se nalaze na domaćim listama, kao i za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja i drugo.

Iz Fonda podsjećaju da na osnovu Uredbe predsjednika Republike, kao i odluke Fonda zdravstvenog osiguranja, sve dok traje vanredna situacija izazvana pandemijom, Fond snosi troškove zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama i za građane Republike Srpske koji nisu osigurani, a sredstva obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.

U prošloj godini, od početka pandemije, trošak zdravstvene zaštite neosiguranih građana iznosio je 31,4 miliona KM.

U Fondu napominju da je na ovaj način Republika Srpska pokazala svoju socijalnu odgovornost i građane rasteretila bar brige o troškovima liječenja, što nije slučaj ni u mnogo razvijenijim zemljama svijeta, u kojima je, ukoliko građani nemaju osiguranje, novac prvi uslov za liječenje oboljelih.

Fond zdravstvenog osiguranja nastoji da usklađuje svoje propise sa novonastalom situacijom, prilagođavajući ih novim potrebama osiguranika, navedeno je u saopštenju.

“Osim nastojanja da unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite oboljelih od kovida 19, Fond takođe nastoji da virus korona ne ugrožava ostvarivanje drugih prava naših osiguranika. Tako je omogućeno da se parovima u procesu vantjelesne oplodnje, u slučaju prekida procedure zbog zaražavanja virusom korona, ponovi postupak vantjelesne oplodnje”, istaknuto je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *