Trivić: Zakonskim rješenjem definisati i zaštititi ćirilicu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je potrebno imati jedno zakonsko rješenje, koje će definisati i zaštititi ćirilicu, pismo kojima se služe građani Srpske i Srbije.

Trivićeva je najavila da će povodom toga predstavnici resornog ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda Srpske sutra u Beogradu razgovarati sa predstavnicima ministarstva kulture i informisanja Srbije na koji način bi trebalo definisati zakonska rješenja u vezi sa ovom problematikom.

“Želimo da određenim dokumentom definišemo i da na neki način zaštitimo ćirilicu, kojom se služi i Republika Srpska i Srbija, a što nikako neće narušiti konstitutivnost naroda u Srpskoj”, rekla je ona novinarima u Banjaluci.

Ministri kulture i informisanja, te prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević razgovaraće u Beogradu sa Trivić o Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Trivićeva je napomenula da nije riječ o zaštiti ili posebnosti jednog jezika, kao takvog, te da se ne radi nešto što je suprotno ustavnosti.

Ona kaže da Srbija i Srpska imaju prava da na bolji način definišu promociju jezika i pisma i sve ono što je identitet srpskog naroda. “To će se raditi uz poštovanje ustavnosti Srpske i BiH”, zaključila je Trivićeva.

Sastanak je najavljen za 12.00 časova u zgradi Ministarstva kulture, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *