Trivić: Nastava u školi uz poštovanje struke i epidemioloških mjera /VIDEO/

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je nakon posjete školama u Bijeljini da je sve urađeno za bezbjedan početak nastave 1. septembra u školskim klupama, uz poštovanje struke i propisanih epidemioloških mjera.

“Ministarstvo prosvjete i kulture je u ovoj godini sva sredstva investicija usmjerilo na izgradnju i adaptacije školskih toaleta, da bi bili obezbijeđeni higijenski uslovi za boravak djece u školama, a doznačiće i dodatna sredstva kroz materijalne troškove školama u Srpskoj kako bi mogle da nabave sredstva za dezinfekciju”, rekla je Trivićeva novinarima.

Nakon posjete Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije”, koja je sa 1.600 đaka jedna od najmnogobrojnijih u regiji, Trivićeva je navela da Civilna zaštita Republike Srpske sprovodi dezinfekciju svih školskih objekata pred početak nastave, što je danas urađeno u ovoj bijeljinskoj školi.

Govoreći o kvalitetu nastave u predviđenih 20 minuta časa, Trivićeva je istakla da Republički pedagoški zavod i struka kažu da je 20 do 30 minuta dovoljno da se djeci objasni suština gradiva koje prelaze, a da će uz rad sa nastavnikom u učionici dosta pažnje biti posvećeno i vježbanju kod kuće.

“Djeca koja borave u školi borave i u lokalnoj zajednici van škole, učinićemo sve da se osjećaju što bezbjednije, uz apel građanima da svi poštujemo epidemiološke mjere i ne bi trebalo da bude problema”, naglasila je Trivićeva.

Tema sastanka na kojem su učestvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i rukovodstvo škole bio je i prevoz đaka do škole, da bi se i taj segment odvijao što bezbjednije i sa što manje troškova za roditelje.

“Institut za javno zdravstvo propisao je da je u školama obavezno nošenje zaštitnih maski, djeca sjede na razdaljini od dva metra, u učionici boravi maksimalno do 15 đaka, neće biti neophodno da djeca tokom časa nose maske, ali nastavno osoblje će to morati”, podsjetila je Trivićeva.

Ona je dodala da su roditelji dužni da izmjere temperaturu djeci prije polaska u školu i ako iz bilo kojeg razloga imaju temperaturu ne šalju ih u školu tog dana, nego prema Domu zdravlja.

Trivićeva je rekla da će resorno ministarstvo domovima zdravlja dostaviti spiskove svih učenika i dodala da će u slučaju potrebe oni biti primarno testirani.

Direktor Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” Radenko Savić rekao je novinarima da je sve spremno za početak školske godine i da, uz poštovanje epidemioloških mjera i preporuka, ne očekuje probleme, te poručio da će djeca u školi biti maksimalno zaštićena.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će sve preporuke struke biti poštovane za bezbjednu nastavu u školama i najavio pomoć lokalne zajednice za organizaciju prevoza učenika do škole, kako bi i u tom segmentu učenici bili što zaštićeniji.

Tokom boravka u Bijeljini Trivićeva se sastala sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i posjetila Osnovnu školu “Knez Ivo od Semberije” i Tehničku školu “Mihajlo Pupin”:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *