Kinesko tržište nova šansa za proizvođače mesa iz Srpske /VIDEO/

O mogućnostima izvoza mesa iz BiH na tržište Kine, razgovaralo se danas u Bijeljini. Cilj je kažu nadležni pored tržišta Turske obezbijediti dodatni plasman u druge zemlje, kako bi se rasteretile domaće farme i održala proizvodnja, koja je suočena sa problemima usljed pandemije virusa korona.

Problem plasmana mesa istakao se kao jedan od većih za vrijeme pandemije virusa korona, što je opteretilo domaće farme i proizvođače povelo u veće gubitke. Kako bi se stanje popravilo i održala domaća proizvodnja potrebno je obezbijediti siguran plasman što se može uraditi otvaranjem novih tržišta.

Interesovanje za ovaj važan posao iskazali su predstavnici kineskih kompanija koji su danas u Bijeljini o ovom aranžmanu razgovartali sa nadležnim sa državnog, entiteskog i lokalnog nivoa.

Farme su pune i u najvećem poljoprivrednom kraju Srpske, pa se posljednjih dana vode intenzivni razgovori na terenu sa proizvođačima i prerađivačima kako bi se pronašao pravi način za prevazilaženje poteškoća u plasmanu.

Našim poljoprivrednicima i prerađivačima treba siguran plasman i stabilni ugovori da bi znali kako planirati proizvodnju, a mi ne možemo sjediti skrštenih ruku i moramo naći nova tržišta, poručuje ministar Staša Košarac.

Kancelarija za veterinarstvo će u što je moguće kraćem roku popuniti upitnik, nakon čega će biti obaviješten o svemu ambasador BiH u Kini, te kineski ambasador u BiH i zatražićemo da se proces izvoza mesa iz BiH u Kinu ubrza, kaže Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *