Tramp: Svi znaju da su izbori pokradeni, molim vas idite kući u miru

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da svi znaju da su izbori pokradeni i pozvao demonstrante u Vašingtonu da idu kući.

Tramp se video-porukom obratio demonstrantima poslije njihovog upada u Kongres i nereda koji su nastali kada su se njegove pristalice okupile ispred zgrade Kongresa, koji razmatra rezultate elektorskog koledža i predsjedničkih izbora.

​”Moramo da imamo mir, moramo da imamo zakon i red i da poštujemo ljude koji ga sprovode. Ne želimo da bilo ko bude povrijeđen. Ovo je teško vrijeme, nikada se nije dogodilo ovako nešto, da nam oduzmu /izbore/ od mene, od nas, od naše države. Ovo su bili lažirani izbori, ali ne možemo da idemo na ruku tim ljudima. Moramo da imamo mir. Zato idite kući, volimo vas, veoma ste posebni, vidjeli ste šta se dogodilo, ali idite kući u miru”, poručio je Tramp.

Zbog upada u zgradu Kongresa, sjednica je prekinuta, a Džo Bajden je pozvao Trampa da se obrati naciji.

NASTAVAK SJEDNICE U TOKU NOĆI, VOJSKA UŠLA U ZGRADU KONGRESA

Sjednica američkog Kongresa trebalo bi da bude nastavljena u toku noći, kada bude bezbjedno, prenose mediji.

Specijalne snage ušle su u zgradu Kongresa, nakon što je aktuelni američki predsjednik Donald Tramp naredio Nacionalnoj gardi da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Vojska je aktivirala Nacionalnu gardu od 1.100 vojnika, rekao je vojni zvaničnik za “Njujork tajms”, a guverner Virdžinije poslao je članove Virdžinijske garde zajedno sa 200 vojnika da uguše nasilje u glavnom gradu.

Predstavnik za štampu Bijele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom Tvoter nalogu da je predsjednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir, te da se demonstranti u miru vrate svojim kućama.

PET OSOBA POVRIJEĐENO, JEDNA RANjENA IZ VATRENOG ORUŽJA

Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja, a pet je povrijeđeno tokom protesta u Vašingtonu, prenose mediji.

Policijski čas u Vašingtonu počinje u 18.00 časova po lokalnom vremenu, a policija je najavila da će privoditi sve koji ga ne budu poštovali.

Demonstranti koji podržavaju američkog predsjednika Donalda Trampa i njegove tvrdnje da su izbori pokradeni, okupili su se danas ispred Kongresa, čija su dva doma održavala zajedničku sednicu razmatrajući rezultate elektorskog koledža koji je dodijelio 306 glasova Džozefu Bajdenu, a 232 Donaldu Trampu.

Zajednička sednica Predstavničkog doma i Senata, dva doma američkog Kongresa, posljednja je šansa za Donalda Trampa da ospori izbore, za koje tvrdi da su bili neregularni.

Policija je ispred Kongresa upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, a gradonačelnik Vašingtona uveo je policijski čas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *