Traktoristi prijetnja na putu – Policija više ne prašta, pljušte kazne

Traktoristi sve češće stradaju, učestvuju u saobraćajnim nezgodama, doživljavaju teške povrede, a nisu rijetki ni smrtni slučajevi, prvenstveno zbog lošeg upravljanja vozilom ili tehnički neispravnim traktorom.

Ovo je ukratko zaključak višednevne policijske akcije kontrole ovih vozača na području Gradiške.

Među 200 kontrolisanih traktora i vozača na javnim putevima u Lijevče polju, u 87 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, te preduzete sankcije.

Najviše kazni napisano je zbog nepotpune svjetlosne signalizacije, neosiguranih i neregistrovanih traktora, te zbog nepropisnog prevoza osoba na priključnom vozilu. Sankcionisano je i šest vozača koji su bez položenog vozačkog ispita upravljali traktorom, navedeno je u Izvještaju Policijske uprave Gradiška.

Slabo uočljivi

Poseban akcenat stavljen je na ovogodišnju statistiku o poginulim i povrijeđenim vozačima traktora i radnih mašina. Oni su akteri 10 saobraćajnih nezgoda, tokom kojih je jedan traktorista poginuo, pet je lakše, a jedan teže povrijeđen.

– Traktori i radne mašine, koje se na cestama odnosno u saobraćaju kreću manjim brzinama, često uzrokuju saobraćajne nezgode. Nisu jasno uočljivi, pogotovo noću i u uslovima smanjene vidljivosti. Zato je veoma važno da traktori budu adekvatno obilježeni, uključujući rotaciono svetlo – kaže za Srpskainfo Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška u čijoj nadležnosti je i opština Srbac.

Upravljanje traktorom podliježe obavezama kao i za druga vozila, prvenstveno položen vozački ispit i registrovan traktor, sa uplaćenim polisama osiguranja.

– Naravno, pod tim se podrazumijevaju i radne mašine koje se veoma često kreću cestama i predstavljaju ravnopravne učesnike u saobraćaju – ističe naš sagovornik.

Loše navike

On naglašava i da, primarno vozači traktora jer su najbrojniji, moraju biti veoma odgovorni na javnom putu, ali i prilikom korištenja na njivi, u šumi ili obavljanju svakodnevnih poljoprivrednih poslova.

– Posebno upozoravamo na nedopustivost vožnje pod uticajem alkohola, prevoza drugih osoba na nepropisan način, u korpama, na traktoru, u prikolicama… Traktoristi moraju biti svjesni da odgovornim pristupom ovoj problematici, korištenjem tehnički ispravnih traktora, poštovanjem saobraćajnih propisa i položenim vozačkim ispitom čuvaju sebe, ali i druge osobe – reko nam je Bojan Škorić, sumirajući rezultate nedavne policijske akcije te problematike neodgovornog odnosa traktorista koji, kako navodi, sporo i teško mijenjaju loše navike.

Otpor

Škorić takođe pojašnjava da je primjetan otpor dijela vlasnika i vozača traktora koji, u duhu loše tradicije, smatraju da nije potrebno registrovati traktor niti polagati vozački ispit, pravdajući se da su to prvenstveno radne mašine, poljoprivredna mehanizacija koja se koriste na njivama ili seoskim putevima.

– To je veoma pogrešno shvatanje i tumačenje, praksa koju nastojimo mijenjati stalnim upozorenjima, razgovorima, predavanjima. Traktoristi sve češće stradaju, prvenstveno zbog lošeg upravljanja ili tehnički neispravnih traktora – smatraju u Policijskoj upravi Gradiška.

Oni zagovaraju saradnju sa više društvenih organizacija, grupa građana, javnim ustanovama, a posebno udruženjima poljoprivrednika, kako bi ukazali na lošu praksu u navedenoj oblasti, te je u što kraćem roku bitno promijenili.

Javna predavanja

To je od izuzetne važnosti, potvrdio nam je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, rekavši da su sa Policijskom upravom Gradiška dogovorili više predavanja o učešću traktora u javnom saobraćaju, ali i odgovornom korištenju na poljoprivrednim gazdinstvima.

– Policija će postepeno pojačavati kontrolu ovog sektora. Provodićemo preventivne akcije kako bismo i traktoristima ukazali na važnost zakonskih mjera koje preduzimamo i neophodnost promjene navika za upravljačem traktora i radnih mašina – kazao nam je Dejan Trifković, načelnik sektora Saobraćajne policije.

Naglasio je da u PU Gradiška uvode sve više reda u ovoj oblasti, smanjujući stepen tolerancije prema prekršiocima, a povećavajući preventivne akcije i mjere.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *