Tradicija pripremanja zimnice u Semberiji – razmijenjena iskustva i recepti /VIDEO/

Ekonomskoj krizi, ali i novitetima poput brze hrane, još uvijek uporno odolijeva domaća zimnica, spremljena po provjerenoj tradicionalnoj recepturi. Jesen je za ove poslove predodređena, pa bez obzira što je voće i povrće na cijeni ove godine, one domaćice koje su navikle da u vlastitoj režiji pripremaju zimske delicije, od posla ne odustaju. Ove u Semberiji prezentovale su svojih ruku djelo tokom održavanja Karavana zimnice na Zelenoj pijaci.

Bijeljinska Zelena pijaca mjesto je bogate ponude i potražnje, nadaleko poznata i po ponudi domaće zimnice iz kuhinja vrijednih žena iz Semberije.

Verica Lujić više od dvije decenije zimnicu prodaje na Zelenoj pijaci. Godinama unazad primjetan je kaže trend da se domaćice opredjeljuju prije da kupe gotovu, nego da zimnicu  više sati, pa i danima krčkaju i pripremaju nad šporetom u svojim domovima.

Ako već kupujete zimnicu, za litar i po paradajz sosa treba izdvojiti 5 maraka, barena paprika i krastavac po kilogramu koštaju 4 marke, džem od šipka je 10, a od šljiva osam maraka, slatko oko sedam maraka, dok kilogram u ovo doba godine naročito traženog ajvara košta 12 maraka i skuplji je za dvije marke u odnosu na lane.

Na manjem su trošku one domaćice koje na svom imanju uzgajaju voće i povrće, teško je kažu bilo proizvesti na njivama, ali zato zimnice osim za vlastite potrebe imaju i za tržište.

Na imanju Lazića u Trnjacima ciklus su zaokružili od njive do trpeze. Ono što proizvedu, pripreme i spakuju, osim na kućnom pragu, prodaju i na pijaci.

Slatko, sokovi od aronije te jabukovo sirće krasili su izložbene štandove, a potražnja za prirodnim sokovima ne jenjava posljednjih godina kažu proizvođači. Dobra je i vijest da cijene hladno cijeđenih prirodnih sokova nisu rasle.

Znanje i provjerene stare recepture nesebično se ratmjenjuju i na ovom mjestu. Osim ljubavi prema kuvanju uz malo dobre volje i slobodnog vremena može se i do slatka od smokve na kako kažu naše sagovornice malo zahtjevniji ali ipak najbolji način.

U Semberiji se po staroj provjerenoj recepturi pravi i prodaje i “Vlašićki sir”.Do kvalitetnog proizvoda kreće se od najbolje sirovine, svježe kravlje mlijeko i to od grla koja su isključivo na ispaši u ovome igra najvažniju ulogu.

Karavan zimnice je po treći put promovisao zdravu domaću hranu pripremljenu na tradicionalan način.

 “Karavan zimnice” bio je prilika da način pripreme zimnice bude predstavljen i mladima, te da se razmijene iskustva i recepti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.