Touchscreen u automobilu opasniji od vožnje pod dejstvom alkohola?

Korišćenje ekrana osjetljivog na dodir u automobilu znatno produžava vrijeme reakcije vozača u nepredviđenim situacijama u vožnji, pokazuje najnovija studija.

Tehnološka unapređenja u savremenim automobila značajno doprinose komforu u vožnji i povećanju bezbjednosti saobraćaja. Sistemi poput onih koji ukazuju vozaču na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu. Ili detektuju pješaka na putu u uslovima loše vidljivosti i noćne vožnje, sprečavaju mnoge potencijalne nesreće i čuvaju živote učesnika u saobraćaju, prenosi B92.

Ipak, postoje i one nove tehnologije u vozilima koje povećavaju rizik od udesa, pa vožnju mogu činiti opasnijom nego inače.

Najnoviju studiju je objavila britanska organizacija za bezbjednost na putevima IAM RoadSmart. Navodi se da sistemi AppleCarPlay i AndroidAuto kada se koriste u vožnji mogu biti opasniji nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Naime, vrijeme reakcije vozača znatno je duže nego vrijeme reakcije vozača čija je koncentracija alkohola u krvi u zakonski dozvoljenim granicama.

Tako je utvrđeno da je reakcija vozača koji u vožnji koristi touchscreen (Andoird Auto i Apple CarPlay sisteme) sporija za 53 do 57 odsto od normalne.

Poređenja radi, kod vozača koji je na granici kada je riječ o koncentraciji alkohola, vrijeme reakcije je za 12% sporije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *