Torbica: U udesima nastrada 30 odsto mladih vozača

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj nastrada 30 odsto mladih uzrasta od 18 do 25 godina, a najčešći uzroci su brza vožnja, konzumiranje alkohola i droga, izjavio je rukovodilac odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Nikola Torbica.

Torbica je rekao da je danas u Baljaluci u okviru projekta “Životna škola” održano predavanje učenicima Tehničke škole o opasnostima kojima su izloženi mladi vozači, kao i način kako da budu bezbjedni u saobraćaju.

“Cilj je da obrazujemo mlade ljude kako bi bili bezbjedniji kada budu kao vozači učestvovali u saobraćaju”, rekao je Torbica novinarima u Banjaluci.

Direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda “Step” Dejan Trninić naglasio je da se mladim vozačima nastoji prenijeti poruka da svako u jednom momentu može postati osoba sa invaliditetom, naročito oni koji su skloniji rizičnom ponašanju u saobraćaju.

“Zato ih pokušavamo upozoriti da poštuju saobraćajne propise, brzinu kretanja automobila, te da ne konzumiraju alkohol”, naveo je Trninić.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Mladen Pjevčević rekao je da današnje predavanje predstavlja bitan pravac djelovanja.

Direktor Tehničke škole Vladimir Kuvalja istakao je da se profesori i srednjoškolci obučavaju za oblast iz bezbjednosti u saobraćaju.

“U naš nastavni plan i program ubacićemo dodatne procese kako bismo što bolje pripremili đake”, naveo je Kuvalja, te dodao da Tehnička škola daje podršku i doprinos kako bi se poboljšao kvalitet vožnje mladih vozača, te smanjio rizik.

Učenicima Tehničke škole danas su predstavljene i “pijane naočare” koje simuliraju efekat uticaja alkohola i pokazuju učenicima kako alkohol djeluje prvenstveno na vid čovjeka, te koje su to motoričke sposobnosti koje su im otežane kada su u alkoholisanom stanju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *