Tokom noći nekoliko potresa u Petrinji, najjači 4.1 po Rihteru /VIDEO/

Na području Petrinje od ponoći su zabilježni novi zemljotresi, ali slabijeg intenziteta. Tlo i dalje podrhtava, što se najviše osjeća na petrinjskom području. I dalje traje akcija spasavanja. Najjači u seriji zemljotresa magnitude 4.1 jutros je zatresao područje s epicentrom 10 kilometara zapadno od Petrinje, a  osjetio se i u Zagrebu.

Središnju Hrvatsku rano jutros zatresla su tri nova jača potresa s epicentrom na području Petrinje. Najjači 4.1 po Rihteru registrovan je jutros u 9.15 časova 42 kilometra jugoistočno od Zagreba i 16 kilometara jugozapadno od Siska. Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a velik broj intervencija vatrogasci imaju i u Zagrebu.

Sabira se šteta, a pomoć pristiže iz cijele Hrvatske i regiona.  Procjenjuje se da se u 200-tinjak slučajeva ljudi neće moći vratiti u razrušene kuće. Prvih 20 mobilnih kućica stiglo je jutros u Glinu.  Svaka kućica ima dvije sobe za četiri osobe te opremljenu kuhinju sa stolom, toalet i tuš.

Vlada Srbije donijela je odluku da Hrvatskoj uputi milion evra pomoći. Među žrtvama razornog zemljotresa je i petoro Srba iz sela Majske Poljane, kod Gline, pa je RS takođe odlučila uplatiti 20 hiljada evra za pomoć .

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada hitno intervenisala i uputili 100.000 KM pomoći Kozarskoj Dubici i 300.000 KM Kostajnici, opštinama koje su najviše pogodjene zemljotresom, pojasnivši da je riječ o interventnim sredstvima za saniranje štete na stambenim objektima. U zadnja 72 sata područje oko Siska i Petrinje pogodilo je više od 119 potresa, od kojih je najrazorniji bio onaj u utorak u 12:19, snage 6.2 prema Richteru, s epicentrom kod sela Strašnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *