Teroristički napad u Beču nema pipke u BiH

Dosadašnjim provjerama, koje su po zahtjevu Europola uradile bh. policijske agencije, utvrđeno je da nijedna osoba koje sumnjiče za prošlosedmični teroristički napad u Beču nije povezana s BiH.

“Nijedno lice sa spiska koji nam je dostavio Europol nema nikakve veze s teritorijom koju operativno pokriva MUP RS. Ta lica nisu poznata MUP-u Srpske na bilo koji način”, rekao je izvor “Nezavisnih” blizak MUP-u RS.

Slično su nam potvrdili i naši policijski izvori u Sarajevu, koji dodaju da je dobar dio posla na provjerama koje je zatražio Europol već urađen.

Podsjetimo, u krvavom pohodu u Beču, uz napadača Kujtima Fejzulaja (20), Albanca rođenog u Beču, a rodom iz Sjeverne Makedonije, ubijeno je i četvoro civila, a ranjene su 23 osobe, uključujući Belmu Musić (29), državljanku BiH.

Pojedini portali tvrde da je napadač Fejzulaj, navodno, imao jake odnose s radikalnim islamistima u BiH i Srbiji, ali takvu tvrdnju niko nije mogao ni da potvrdi ni da negira.

“Jedino što moug da kažem jeste da su postojala operativna saznanja da se dio vehabijskih zajednica iz BiH finansira iz Beča. I to je sve. Što se tiče osoba koje se nalaze na dopisima koje je Europol poslao bh. policijskim agencijama, uglavnom su to lica s područja Albanije. Zasad nismo uspjeli utvrditi njihovu bilo kakvu povezanost s BiH”, ponovio je naš izvor.

Kako prenose mediji, austrijska policija objavila je informacije o oružju koje je Fejzulaj koristio,  među kojim je i puška koja se proizvodi u Srbiji.

Agencije prenose pisanje “InDoksa”, prema kojem je Fejzulaj imao kontakt s najmanje jednom osobom na Kosovu. Fejzulaj je, navodno, prikupljao sredstva od muslimanskih građana u Austriji za pomoć radikalnim aktivnostima na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

Švajcarski mediji pišu da su dvojica Švajcaraca, salafista starih 18 i 24 godine, koji su u julu posjetili Fejzulaja u Beču, uhapšena nepuna 24 sata nakon što su odjeknuli prvi pucnji u austrijskoj prijestonici.

“Blik” navodi da su dvojica mladih Švajcaraca nesporno pripadali radikalnoj islamskoj sceni. Mediji prst upiru i na zagriženog bečkog propovjednika Ebua Tedžmu, kod koga su se atentatori možda radikalizovali.

Tedžma je, podsjetimo, porijeklom iz BiH, a Sud u Gracu proglasio ga je prije nekoliko godina krivim za pripadnost terorističkoj organizaciji i osudio ga na 20 godina zatvora zbog regrutovanja mladih boraca za terorističku organizaciju Islamska država.

(Nezavisne)

Komentari: