Telefonski dogovor termina održavanja posebne sjednice NS RS

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je danas u Banjaluci da će se u narednom periodu telefonski dogovoriti termin održavanja posebne sjednice parlamenta o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

On je rekao novinarima u Banjaluci da će sjednica biti održana u prostorijama Vlade Srpske, u posebnoj sali, te da bi trebalo da bude javna u zavisnosti od tehničkih mogućnosti koje su najbolje u Administrativnom centru Srpske.

“Na dnevnom redu biće tri tačke – ukidanje vanrednog stanja, potvrda 17 uredbi sa zakonskom snagom koje je donijela predsjednik Srpske, a očekuje se i rasprava o rebalansu budžeta Srpske za ovu godinu”, rekao je Petković nakon što je u Banjaluci održan konsultativni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

On je rekao da će se tek u budućem vremenu analizirati posljedice i pozitivni efekti uvođenja vanrednog stanja u vezi sa epidemijom virusa korona, čije je širenje u padu.

“Uvođenje vanrednog stanja bilo je potrebno, što je i potvrdio parlament. Danas je lako govoriti da li uvođenje vanrednog stanja bilo potrebno ili ne, ali svi smo u tom trenutku bili saglasni da ga uvedemo. Smatram da su efekti vidljivi samim tim što već danas možemo govoriti o potpunoj normalizaciji stanja”, rekao je Petković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da se skupštinski Kolegijum uglavnom dogovorio u vezi sa održavanjem posebne sjednice, kao i o poštovanju zdravstvenih normi na tom planu.

On je rekao da je vanredno stanje u Srpskoj uvela vlast i da njegovo uvođenje “nije dalo željeni rezultat jer je epidemiološka situacija u vezi sa virusom i dalje loša”.

Stanić je rekao da su neke uvedene uredbe sa zakonskom snagom bile kontraproduktivne, te da će SDS tražiti formiranje skupštinske komisije da se objelodane podaci u vezi sa javnim nabavkama za vrijeme vanrednog stanja, prilikom čega je, kako kaže, bilo zloupotreba.

On je dodao da uvedene mjere nisu bile jednake za sve građane o čemu, između ostalog, govori i slučaj ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *