Taksi prevoz radi na ivici egzistencije /VIDEO/

Taksi prevoz u BiH radi na ivici egzistencije, tvrde taksisti i ističu da turista i dijaspore nema u BiH tokom ovog perioda, te da su to samo neki od razloga zbog čega sad u prosjeku rade na 40 odsto kapaciteta posla koji su imali prije pojave pandemije virusa korona.

Pandemija virusa korona ostavila je posljedice i sektoru saobraćaja. I taksisti nisu prošli bez štete. Posao im je tokom pandemije drastično pao , kažu za TV Arena članovi Taksi udruženja “Semberija” iz Bijeljine.

Pored toga ljudi iz dijaspore koji su tradicionalno tokom ljeta punili budžet , ove godine nisu u većem broju došli u rodni kraj.

Kaže da taksi prevoz trenutno koriste samo putnici koji odlaze na posao a nemaju prevoz, zatim penzioneri  kada idu po penziju ili kod doktora i niko više. Dakle, taksijem se vozi samo onaj ko mora, kaže Gorančić.

A nekada u ovo doba godine  na bijeljinskim ulicama vladala je gužva. Za oko 60 % posla više imali su i taksisti.

On ističe da su taksisti trenutno na ivici egzistencije te je pitanje šta dalje – da li odjavljivati djelatnosti, ili ostati i raditi,iako je već primjetno  da pojedini  taksisti odjavljuju svoje djelatnosti.

U Bijeljini postoji nekoliko taksi Udruženja . Međutim posla je generalno manje za sve. Koja je budućnost ovog zanimanja?

On je istakao da noćnih vožnji skoro da nema jer ne rade klubovi, nego lokali i to do 23 sata, pa tako nema ni mladih da se voze taksijem.

Nekada je ovo Udruženje  bilo najbrojnije , a danas svega 20 tak aktivnih članova.

Lošija vremena ne pamti ni Trifko Radanović. Ovim poslom bavio se i prije početka rata u BiH. Za volanom je blizu 30 godina.

On smatra da bi grad trebao da nađe načina da im pomogne jer se posao prepolovio . Desi se da dnevno zaradi svega 5 maraka. Razmišlja da prestane da se bavi ovim poslom.

Dodatni problem je i nelegalni taksi prevoz, sve izraženiji u Bijeljini, kažu taksisti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *