Svi optuženi u predmetu “Respiratori” izjasnili se da nisu krivi

Optuženi u predmetu “Respiratori” federalni premijer Fadil Novalić i ministar finansija Jelka Miličević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Izjašnjavanjem o krivici i čitanjem optužnice danas je u Sudu BiH počelo suđenje u predmetu “Respiratori”. Odnosi se na nabavku 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, Hodžićevo vlasništvo.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optuženi su i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Federalni ministar finansija Jelka Milićević tereti se za nesavjestan rad u službi.

Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novaliću se stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlaštenja premijera, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *