Svetkovina u rusko-srpskom manastiru Svetog Aleksandra Nevskog

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je nakon današnjeg osveštanja konaka u rusko-srpskom manastiru Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku da su Srbi i Rusi braća baš po svemu.

Vladika Fotije osveštao je konak u prisustvu amabasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, načelnika opštine Ugljevik Vasilija Perića i brojnih vjernika, a prethodno je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Episkop je istakao da Srbi i Rusi imaju jednu vjeru pravoslavnu, jednu istoriju i da su bratski narodi.

“Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku i manastir Svete Matrone u Ritešiću kod Doboja su naše veze sa velikom bratskom Rusijom”, naveo je vladika Fotije u besjedi i dodao da su srpska i ruska crkva jedinstvene.

“Sve naše svetinje su i ruske, a sve ruske svetinje su i naše”, poručio je vladika Fotije.

On je za Ugljevik rekao da postaje značajan duhovni i kulturni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske i poželio da u njemu vri pravoslavlje.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov je na svečanosti rekao da istina i pravda moraju imati snagu da se bore sa đavolom i svim antičovječanskim vrijednostima.

“Upravo crkve i manastiri nam daju snagu da budemo snažni u toj borbi, a važna je ljubav i istinsko prijateljstvo između ruskog i srpskog naroda”, poručio je Kalabuhov.

On je dodao da je za Ruse Ugljevik veoma značajno mjesto i da je fancinantan osjećaj biti u prilici da se osjeti duhovnost manastira Svetog Aleksandra Nevskog, u kojem je bio i kada su u njemu bili stacionirani ruski vojnici u mirovnoj misiji.

Kalabuhov je zahvalio episkopu Fotiju, načelniku Ugljevika Vasiliju Periću i svim ljudima koji su pomogli gradnju ovog manastira.

Perić je istakao da su ruski vojnici koji su bili u mirovnoj misiji izgradili Hram Svetog Aleksandra Nevskog na radost naroda ovog kraja.

“Ovo je mjesto srpsko-ruskog bratstva i ono nas neprestano podsjeća da su Rusi naša braća”, rekao je Perić i zahvalio episkopu Fotiju jer često ističe da je Ugljevik duhovni centar.

On je naveo da je važno za sve Ugljevičane, ali i braću Ruse, da se grade hramovi gdje će se svi, a posebno mlada pokoljenja, napajati pravoslavnom vjerom.

Opština Ugljevik i preduzeće Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”, kao i brojni pojedinci, dobili su arhijerejsku pohvalnicu za pomoć manastiru Svetog Aleksandra Nevskog.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *