Svečano u Bijeljini za Savindan /VIDEO/

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj kao školska slava.  Lomljenjem kolača i prigodnim programom i obrazovne ustanove u Bijeljini su danas proslavile Svetog Savu, ali u nešto drugačijim uslovima kako diktira pandemija.

U godinama prije pandemije, za Savindan su bile uobičajene velike školske priredbe. Na svečanost su dolazili roditelji i brojni gosti. Organizovani su i Svetosavski balovi. Obrazovane ustanove u Bijeljini danas su školsku slavu i prvog srpskog prosvjetitelja obilježile lomljenjem kolača i prigodnim programima, uz značajno manje zvanica nego ranije. U osnovnoj školi u Bijeljini koja nosi ime po Svetom Savi ove godine su skromno obilježili školsku slavu zbog epidemioloških mjera.

Uz prisusutvo učenika i profesora, i najuži krug zvanica, tehnička škola Mihajlo Pupin obilježila je krsnu slavu Svetog Savu, prvo lomljenjem kolača, a potom i prigodnim programom koji su priredili učenici. Kum slave ove godine je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

I u Gimnaziji „Filip Višnjić“ upriličena je proslava školske slave uz najuži krug zvanica. Počela je lomljenjem kolača, a nastavljena akademijom učenika. Kum slave ove godine je direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović.

Dva fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – Pedagoški fakultet i Fakultet poslovne ekonomije, tradicionalno su obilјežili školsku slavu Svetog Savu, u prostorijama Centra za visoko obrazovanje u Bijelјini.

Predstavnici Univerziteta su na svečanoj akademiji, poručili da je značajno sjećati se Svetog Save ne samo kao prosvetitelјa, nego i najsvestranije ličnosti u srpskoj istoriji, te da je danas slava svih nas.

Simbolika današnjeg obilježavanja je prenijeti univerzalne vrijednosti Svetog Save studentima u eri kada dominiraju savremene tehnologije, naglasio je Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini.

Iz gradske uprave Bijeljina su istakli  da stoje čvrsto iza svojih referentnih ustanova obrazovanja, te da će uložiti napore da ove fakultete unaprijede i pruže punu podršku kako bi ih pohađalo što više studenata i na kraju ostali u RS.

Pandemija je zaustavila i sve aktivnosti u školama, pa se prosvjetari nadaju da će se uskoro situacija promijeniti. U bijeljinskim školama na sreću nema mnogo zaraženih učenika.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić čestitala je školama u Srpskoj Dan Svetog Save, ističući da je obilježavanje ovog školskog praznika prilika za podsjećanje na svetosavsko nasljeđe i vrijednosti koje je u školstvo utkao ovaj veliki srpski prosvjetitelj. Ona je poručila da bi vrijednosti Svetosavlja trebalo svima da posluže, a posebno prosvjetnim radnicima, kao vodilja u svakodnevnom promišljanju i postupanju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *