Sve više kompanija u Srpskoj okrenuto onlajn trgovini: Kupci diktiraju trendove

Broj kompanija koje se okreću elektronskoj trgovini u Srpskoj je u porastu, a zbog pogodnosti koje nosi ovaj način poslovanja u prodaji na internetu sve češće se mogu naći i proizvodi iz manjih radnji i butika bez obzira na to što im to iziskuje dodatna ulaganja.

To što više nema starosne granice za one koji naručuju putem interneta, poslodavcima u Srpskoj, kako kažu, daje vjetar u leđa da svoje proizvode plasiraju i na ovu platformu, piše “Glas Srpske“. 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da, iako postoje zakonska ograničenja i određene nejasnoće o pitanju e-trgovine u Srpskoj, kompanije se rado odlučuju na ovaj korak.

– Od nadležnih smo zatražili izradu zakona o elektronskoj trgovini kojim bi bilo riješeno sivo tržište, podignuto povjerenje prema krajnjim kupcima i utvrđeno da li je e-trgovina iz inostranstva nelojalna konkurencija našim poslodavcima – rekao je Trivić. 

Dodao je da je e-trgovina novi način poslovanja za kompanije Srpske te, da bi bili uspješni i na tom polju, treba da budu dobro organizovani, od marketinškog dijela do pakovanja i transporta.

Portparol Privredne komore RS Dejan Rauš rekao je da je pandemija virusa korona bila najbolji pokazatelj da kompanije koje posluju u Srpskoj treba što više da se okrenu onlajn prodaji, odnosno otvaranju e-trgovina putem kojih bi kupci iz udobnosti svojih domova mogli kupiti željene proizvode.

– Trend onlajn prodaje i kupovine nastavljen je i nakon pandemije, ali ne u mjeri u kojoj se očekivalo. Imamo pojedine tržne centre, prodavnice sportske opreme, pojedine butike i apoteke koji su dosta pažnje posvetili onlajn prodaji i to se pokazalo ispravnim potezom jer veliki broj građana je zainteresovan za ovakav vid kupovine – istakao je Rauš.

Posljednjih nekoliko godina, rekao je on, trgovina putem mobilnog telefona postaje trend, čime se mijenja tradicionalno maloprodajno i distributivno poslovanje.

– Ipak, moramo istaći da naši ljudi vole otići u prodavnicu, salon, ili market da se lično uvjere u kvalitet proizvoda, da ga isprobaju i nakon toga i kupe – kazao je Rauš. Dodao je da će se svakako većina kompanija u skorije vrijeme okrenuti i onlajn prodaji jer dolaze mlađe generacije koje sve žele da riješe jednim klikom i da im proizvod stigne na kućnu adresu.

Novo poglavlje

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je da je činjenica da sve više građana u Srpskoj kupuje putem interneta uticala na mnoge kompanije i manje prodavnice da se oprobaju i u onlajn prodaji. 

– U kombinaciji sa nemogućnošću prodaje u maloprodajnim objektima tokom pandemije i brzim razvojem pošte kao načina isporuke, stanovništvo je krenulo da masovnije robu kupuje putem interneta. Time je otvoreno novo poglavlje maloprodajnih procesa pa i kad je, između ostalog, u pitanju i isporuka hrane – rekao je Pavlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *