Sve spremno za proljećnu sjetvu, traktori od aprila na radnom zadatku /VIDEO/

Ozimim kulturama zasijano je oko 65.000 hektara, dominira pšenica na njivama širom Srpske.

Pripreme za proljetnu sjetvu idu dobro, ovih dana radove su ometale česte padavine, ali je na većini proizvodnih područja realizovana predsjetvena priprema zemljišta. Plan je da bude zasijano proljećnim kulturama oko 234.000 hektara zemljišta,a procijenjena vrijednost proizvodnje je oko 826 miliona KM.  U proljetnoj sjetvi dominiraće ratarske kulture. Ove godine se mijenja struktura sjetve, pa će industrijskom bilju pripasti nešto veće površine, što podržava ministarstvo.

Plan sjetve pokazuuje da će povrtari zasnovati ove godine proizvodnju na oko 18.000 hektara zemlje, a dominira krompir na oko 8.600 hektara. Ministar ističe da će troškovi sjetve ovog proljeća biti nešto veći za oko 20 odsto.

Pašalić ističe da ministarstvo nadrži da održi redovnu isplatu podsticaja poljoprivrednicima, što je dodaje za njih najbolja podrška i uoči zasnivanja novog proizvodnog ciklusa. 5,5 miliona maraka izdvojeno je za regresirani dizel, a podršku imaji i oni poljoprivrednici koji siju domaće sorte i hibride.

Ističe da se u posljednjih nekoliko godina na proizvodnim parcelama bilježe značajno veći prinosi kultura, na šta su uticali i povoljni agrometeorološki uslovi u posljednje dvije godine, ali i to što proizvođači sve više primjenjuju nove tehnologije u proizvodnji.

Najavio je Pašalić da će ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu uvesti redovne mjesečne konferencije bez nekih posebnih tema, prva takva biće održana i u posljednjoj sedmici marta mjeseca. Pohvalio je i aktivnost Udruženja povrtara Srpske koje je organizovalo akciju podjele viškova krompira građanima. U prošloj godini otkupljeno je 54.000 tona povrća, značajni rezultati postignuti su i mjerama podrške koje je podržalo ministarstvo.

Sa početkom proljećnih radova, veće je i učešće traktora u saobraćaju, pa je u Donjem Crnjelovu kod Bijeljine ozvaničen početak republičke kampanja  pod nazivom “Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom”.U proteklih pet godina na putevima RS živote su  izgubila 23 vozača traktora.

Poljoprivrednicima se savjetuje da obrate pažnju na tehničku ispravnost traktora i priključnih vozila  koji učestvuju u saobraćaju i da koriste žuto rotaciono svjetlo jer se većina saobraćajnih nezgoda događa noću.

Poljoprivrednici koji su prisustvovali početku kampanje svjesni su važnosti ovih preporuka. Rijetkost je da žene upravljaju traktorima i drugom radnom mehanizacijom, međutim u Semberiji za traktorskim volanom ima i žena.Petra Bešlić saobraćajne propise striktno poštuje, a na putevima je priča često jer robu vozi do pijace.

Za deset godina koliko traje kampanja nadležni kažu da je dala rezultate u pogledu smanjenja saobraćajnih nesreća.

Održano i predavanje za 20 vozača traktora o poštovanja propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ali i bezbjednog prevoza lica i tereta na traktoru i traktorskoj prikolici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *