Sve prednosti i mane kožnih sjedišta na jednom mjestu

Kada je riječ o kupovini automobila, podrazumijeva se pronalaženje onog modela koji ima sve što želite i sve što vam je potrebno, uključujući čak i najjednostavnije karakteristike.

Nije bitno da li kupujete novi ili polovni auto, jer postoji stvarno puno odluka koje treba donijeti prilikom kupovine. A jedna od njih može da bude i da li želite kožna sjedišta ili presvlake od tkanine.

Kožna sjedišta mnogi vole iz više razloga, a prvenstveno jer mogu dati automobilu kvalitetniji i eksluzivniji izgled. Međutim, drugima se kožna sjedišta ne sviđaju. Pročitajte koje su njihove prednosti i mane, koje vam mogu pomoći da donesete odluku.

Prednosti kožnih sjedišta

Ima prijatan miris: Za razliku od presvlaka od tkanine, kožna sjedišta ne upijaju mirise, a imaju izrazit miris koji mnogi ljudi nazivaju mirisom “novog automobila”.

Teško se flekaju: Na koži će mnogo teže da nastanu fleke u poređenju sa tkaninom, jer je uglavnom otporna na prljavštine i slučajno prosute tečnosti.

Lako se čiste: Koža ima glatku površinu, što je čini vrlo jednostavnom za čišćenje. Možete usisati bilo koju prljavštinu i obrisati ih.

Udobna su: Koža ima gustu i meku strukturu koja istovremeno pruža udobnost i potporu, i mogu biti savršen izbor za osobe koje puno voze.

Odlična su za hladna podneblja: Kožna sjedišta su odličan izbor ako živite u podneblju sa hladnijom klimom, jer je grijanje sjedišta dostupno samo kod vozila sa kožnim presvlakama.

Umanjuje alergene u autu: Kožna sjedišta mogu da umanje prisustvo alergena u autu jer se prašina i prljavština ne lijepe puno za njih, za razliku od presvlaka od tkanine na kojima može da se skupi puno prljavštine.

Veća preprodajna vrijednost: Automobili sa kožnim sjedištima koštaju više, odnosno imaju veću preprodajnu vrijednost, posebno ako su dobro održavana.

Nedostaci kožnih sjedišta

Kožna sjedišta imaju puno prednosti, ali kao i mnoge druge stvari, imaju i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir, a koje objašnjava Did You Know Cars.

Trošak: Ovo je vjerovatno glavna negativna karakteristika kožnih sjedišta. Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila obično podrazumijeva i kožna sjedišta, dok kod drugih je to nadogradnja, koja nije ni malo jeftina. Zato se treba prvo zapitati da li je taj trošak opravdan.

Uticaj temperature: Tokom ljeta, kada su visoke temperature, kožna sjedišta se mogu dosta zagrijati, nekada toliko da je teško uopšte sjesti na njih. Takođe, imaju tendenciju da se zalijepe za kožu izazivajući neugodan osjećaj. Naravno, postoji opcija da imate sjedišta sa klimom, ali to je još jedna nadogradnja koja mora dodatno da se plati.

Održavanje: Kožu je zaista lako očistiti, ali zahtjeva redovno održavanje. Vremenom će sav znoj, prašina, prolivene tečnosti i ispale mrvice da se probiju do pora kožnih sjedišta. Ako se redovno ne održavaju, to trošenje može da bude vidljivo. Pored toga, koža može da otvrdne i popuca, što se ne može lako popraviti.

Ograničene boje: Kožna sjedišta imaju manji izbor boja, koji se uglavnom svodi na crnu, sivu i bež boju. Za sve koji bi voljeli da personalizuju enterijer automobila, kožna sjedišta možda neće biti pravi izbor.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *