Sve manje prvačića u bijeljinskim školama /VIDEO/

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina, a na zahtjev roditelja to mogu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

U bijeljinskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” takođe se pripremaju za ove aktivnosti. Predupis djece kod pedagoga  biće obavljen u periodu od 2 do 6 marta  od  9 do 15 časova.

U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis za jednu školsku godinu, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta – ističu u resornom ministarstvu.U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje to nije moglo zbog bolesti ili drugih razloga.

Iz ministarstva navode da je za upis potreban izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu i knjiga za praćenje razvoja i učenja djeteta, ukoliko je pohađalo predškolsku ustanovu.

Kao i svugdje u RS i BiH i u ovoj Osnovnoj školi smanjuje se broj upisanih učenika. Trenutno prvi razred pohađa 155 učenika .

Broj ispisane djece iz godine u godinu raste , navodi Mirković. Praktično svake godine izgubi se po jedno odjeljenje.

S obzirom na broj rođenje djece koja su stasala za upis u školu i ove godine očekuje se manji broj prvačića.

On kaže da je za renoviranje učeničkih toaleta potrebno potrebno oko 20.000 maraka, dok je za rekonstrukciju stepeništa potrebno izdvojiti oko 60.000 maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *