Sve manje đaka u prvom razredu osnovnih škola

U prvi razred osnovnih škola u Srpskoj ove godine upisana su 173 učenika manje nego lani, a najmanje prvačića, odnosno njih troje, na jesen će u klupe sjesti u opštini Kalinovik.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u školsku 2021/2022. godinu u aprilu i maju upisano je 8.949 učenika, odnosno 4.632 dječaka i 4.317 djevojčica. U školskoj 2020/2021, podsjećaju, ukupno su bila upisano 9.122 prvačića, a godinu ranije 9.293.

– Najviše đaka u prvi razred ove godine upisano je u banjalučkim osnovnim školama i to 1.896. Slijedi Bijeljina sa 809, te Doboj sa 494 prvačića. U klupe prijedorskih osnovnih škola na jesen će sjesti 477 prvačića, a u Gradišci 376 učenika – istakli su u ministarstvu.

Dodali su da je najmanje učenika u prvi razred upisano u Kalinoviku, gdje će na jesen u školu krenuti tri prvačića. U prvi razred u Jezeru, Driniću i Trnovu, kako su naveli u ministarstvu, krenuće po sedam učenika.

Iako se grad na Vrbasu može pohvaliti najvećim brojem prvačića, pojedine škole, čak i one u užem centru grada, na jesen će imati manje đaka. Direktorica OŠ “Ivo Andrić” u Banjaluci Željka Opačić kaže da su ove godine u prvi razred ove ustanove upisana 94 đaka.

– Prošle godine smo imali 105 prvačića – kazala je Opačićeva.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović rekao je za “Glas” da se broj prvačića smanjuje iz godine u godinu, a ovaj problem najviše je izražen u ruralnim sredinama, jer se stanovništvo seli u grad ili u inostranstvo.

– U 12 područnih škola nije upisan nijedan prvačić. Kad su u pitanju gradske škole, tu nema velikih oscilacija u odnosu na prethodne godine – kazao je Račanović.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Zdravka Budimira, na ovom području nema škola koje nisu upisale bar nekoliko prvačića.

– Neke škole na području ovog aktiva su upisale manje prvačića, a neke više u odnosu na prošlu godinu i promjene su neznatne – kazao je Budimir.

Direktorica OŠ “Vuk Karadžić” u Jezeru Milanka Vasiljević kaže da ove godine imaju tri prvačića manje nego lani.

– U prosjeku godišnje prvi razred u Jezeru upiše desetoro djece.  Međutim, ove godine je to nešto manje – kazala je Vasiljevićeva i dodala da je deveti razred ove godine završilo 12 đaka.

Uslovi

Načelnica Jezera Snežana Ružičić smatra da opštine poput ove treba maksimalno da jačaju ruralne krajeve i stvaraju što kvalitetnije uslove života kako bi i škole bile punije.

– Sa svojim timom sam učestvovala u infrastrukturnim projektima i stvaranju jednakih uslova za djecu na selu i u gradu. Na primjer, sagrađena je sala, gdje djeca iz ruralnih krajeva mogu da održavaju manifestacije i sekcije – kazala je Ružičićeva.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *