Svaki dan brinuti o zdravlju srca /VIDEO/

Preventivnim pregledima, na ulicama našeg grada, a u organizaciji Bolnice “Sveti Vračevi” i Doma zdravlja Bijeljina danas je obilježen međunarodni dan srca.

Direktor bijeljinske bolnice rekao je da zbog toga što su kardiovaskularna oboljenja prvi uzročnik smrtnosti u svijetu, pa i kod nas, u proteklom periodu mnogo ulagano u kardiološko odjeljenje ove ustanove, u smislu tehničke opremljenosti ali i po angažmanu vrhunskih specijalista iz ove oblasti medicine.

Srce nije samo mitski organ, već ono što pokreće sve nas i s'toga je jako važno da obilježavamo dan srca i da se bar jednom godišnje okupljamo tim povodom, rekao je Prof. Dr Nebojša Tasić, čuveni svjetski kardiolog.

Uposlenici Bijeljinskog doma zdravlja su na štandu postavljenom u novoj pješačkoj zoni našim sugrađanima mjerili nivo šećera i holesterola u krvi, kao i krvni pritisak, obzirom da je to jedan od osnovnih parametara u utvrđivanju eventualne bolesti srca, te u slučaju da je bilo potrebno,  davali savjete.

Svjetska kardiološka asocijacija je prije nekoliko godina proglasila 29 septembar Danom srca, a stručnjaci iz ove grane medicine su se odlučili na taj korak jer je bilo neophodno skrenuti pažnju na veliki skok oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

Svake godine, 17.5 miliona ljudi širom svijeta prijevremeno umire od neke od bolesti srca i krvnih sudova, među kojima dominira srčani i moždani udar. Bolesti srca i krvnih sudova predstvaljaju vodeći uzrok smrtnosti i ako se ne poduzmu efikasnije intervencije očekuje se da će do 2030. godine broj smrti porasti do 23 miliona godišnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *