Sutra počinju isplate prava iz sistema dječije zaštite, prije praznika

Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske počeće sutra sa redovnom isplatom decembarskog dodatka na djecu, materinskog dodatka, pomoći za opremu novorođenčeta, pronatalitetne naknade za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i prava na naknadu roditelju–njegovatelju ili njegovatelju, najavljeno je iz Fonda.

Direktor Fonda Nedeljko Jović istakao je da su nastojali da isplatu prava iz Zakona o dječjoj zaštiti za decembar, umjesto u januaru, isplate prije predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika kako bi obradovali korisnike, a oni što bezbrižnije i ljepše uživali u njima.

Veliku zahvalnost za pomoć, podršku i saradnju, direktor Jović je uputio resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske.

On je podsjetio i da su korisnicima u 2023. godini sva prava iz Zakona o dječjoj zaštiti redovno isplaćivana početkom mjeseca, za prethodni mjesec.

Decembarska isplata dodatka na djecu obuhvata 19.330 djece, odnosno 11.277 korisnika/roditelja, za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, kao i za djecu vulnerabilnih kategorija.

Za isplatu ovog prava obezbijeđeno je ukupno 2.825.069 KM.

Materinskim dodatkom za decembar obuhvaćeno je ukupno 4.079 majki/porodilja, a za isplatu ovog prava izdvojeno je 1.651.995 KM.

Sutra počinje i isplata prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete. Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarilo je 78 majki/porodilja, odnosno za 62 trećerođene i 19 četvrtorođene djece. Za isplatu ovog prava izdvojeno je 45.750 KM.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta izdvojena je 221.000 KM za 430 porodilja/majki, odnosno 442 djece/novorođenčadi.

Isplatom za mjesec decembar za pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju izdvojeno je ukupno 353.920 KM za 545 roditelja/njegovatelja.

Iz fonda obavještavaju korisnike da se za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje/nastavak korišćenja prava mogu obratiti poslovnicama JU Javnog fonda za dječiju zaštitu, u mjestima u kojima imaju prebivalište.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *