Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdalo je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina, saopšteno je iz Suda.

Sud na svojoj internet stranici navodi da je nalog za Putinovo hapšenje izdat na osnovu optužbi za navodne ratne zločine u Ukrajini.

U saopštenju se Putin optužuje da je odgovoran i za navodno protivzakonito deportovanje djece iz dijelova Ukrajine u Rusiju u periodu najkasnije od 24. februara prošle godine.

Sud je izdao i nalog za hapšenje Marije Lavove Belove, komesara za ljudska prava u Kabinetu predsjednika Ruske Federacije, koju pretresno vijeće takođe smatra odgovornom za navodno deportovanje djece iz Ukrajine u Rusiju.

Nalozi su izdati na zahtjev koje je tužilaštvo predalo 22. februara.

ZAHAROVA: ODLUKA SUDA U HAGU NEMA NIKAKVO ZNAČENjE ZA MOSKVU

Odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina nema apsolutno nikakvo značenje, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da odluke tog Suda nemaju nikakvo značenje za Rusiju sa pravnog stanovišta.

“Rusija nije članica Rimskog statuta i prema tome nema nikakvu odgovornost prema Međunarodnom krivičnom sudu”, navela je Zaharova na svom “Telegram” kanalu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *