Stvaranje uslova za obnavljanje proizvodnje nakon afričke kuge svinja /VIDEO/

Farmeri nestrpljivo čekaju da zanove proizvodnju svinja na području Semberije. Uz poštovanje biosigurnosnih mjera koje su donesene u nacrtu Pravilnika koji je danas predstavljen proizvođačima, stvoriće se uslovi da im to bude i omogućeno poslije isteka zabrane 21. marta.

Kako bi se stvorili  uslovi za zanavljanje proizvodnje  i uzimajući u obzir činjenicu da je do 21. marta na snazi aktuelna zabrana useljavanja svinja na farmama, danas je  treći sastanak ekspertskog tima za suzbijanje afričke kuge svinja sa proizvođačima, gdje je predstavljen Pravilnik o biosigurnosnim mjerama.

Farmeri čija egzistencija zavisi od proizvodnje svinja kako u komercijalnim tako i porodičnim gazdinstvima, sa nestrpljenjem čekaju da dobiju odborenje, a predstavljene biosigurnosne mjere nisu, kažu, rigorozne.

Oni koji su u obore vratili stoku, bez dozvole, koja će kako kažu biti nakon utvrđenih i ispoštovanih mjera iz Pravilnika o biosigurnosnim mjerama,  na meti su inspekcijske kontrole.

Na trećem sastanku ekspertske grupe za suzbijanje afričke kuge svinja, istakutno je i da je Vlada danas donijela uredbu po kojoj svi proizvođači čije životinje nisu propisano obilježene, životinje bez poznatog porijekla, farmeri čija imanja nisu registrovana  u veterinarskom inofrmacionom sisteme ubuduće neće imati pravo na nadoknadu štete u slučaju afričke kuge svinja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *