Studenti u službi poljoprivrede, značaj IKT-a prepoznat u Srpskoj /VIDEO/

Mladi ljudi u službi su poljoprivredne proizvodnje kako bi je održali i unaprijedili na način da su ponudili određene informaciono-komunikacione tehnologije.

Poljoprivreda je oblast koja se užurbano razvija, a Srpska već hvata tehnološki korak sa zemljama u okruženju i sa svijetom.

“Viral hakaton”, u kojem učestvuju timovi studenata, biće fokusiran na primjenu informacionih tehnologija u poljoprivredi putem razvoja softverskih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju poljoprivredna preduzeća u svakodnevnom poslovanju.

Prijavljeno je pet timova, tri iz Banjaluke i dva mješovita na relaciji univerziteti Tuzla i Bijeljina, koji pred sobom imaju 48 časova, odnosno do nedjelje da pokažu i dorade svoju poslovnu ideju. Oni koji ne budu među pobjednicima ne znači da neće moći svoju ideju realizovati u okviru poslovnog sektora. Oni kojima bi ovakva rješenja olakšala proizvodnju stigli su na licu mjesta kako bi sagledali inovacije na kojima su radili studenti.

Jedan od problema koji je prisutan u voćarskoj proizvodnji je nemogućnost navodnjavanja, pa bi inovacije u tom smislu dobro došle.

Ovo je prvi put da se nešto ovakvo dešava u Republici Srpskoj, ali očekujemo da će ovakvo nešto postati stalna aktivnost u budućnosti, kaže resorni ministar i pojašnjava da je cilj uz manja ulaganja održati proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede za ove aktivnosti ima sluha ističe ministar i dodaje da je značaja informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi prepoznat. Napominje da je podržana nabavka deset robota za mužu, koji sada značajan posao obavljaju na farmama.

Savremene tehnologije u poljoprivredi omogućile su tako i bolju kontrolu podsticaja, a putem određenih aplikacija poljoprivrednici su na vrijeme informisani o uslovima za eventualnu pojavu biljnih bolesti, kako bi na vrijeme djelovali i tako spriječili štetu u proizvodnji.

Bila je ovo jedna od sastavnih aktivnosti u okviru projekta “Viral” koji sprovodi konzorcijum od 17 partnera na čelu sa Univerzitetom u Banjaluci. Cilj projekta je da uveže i poboljša saradnju između fakulteta, studenata i poslovnog sektora putem upotrebe IKT rješenja u poljoprivrednom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *