Studenti prvo pitaju za satnicu

Studenti koji žele da zarade džeparac uglavnom rade povremene ili sezonske poslove preko omladinskih zadruga, a iako je ponuda zadovoljavajuća, interesovanje mladih je manje nego prethodnih godina.

Omladina traži lake i brze poslove kako bi od te zarade mogli pokriti troškove studiranja i života koji nisu mali, ali je satnica presudni faktor da li će prihvatiti ponuđeni angažman.

Direktor banjalučke omladinske zadruge “KAB” Ivo Turkeš naglasio je da postoji niz poslova koje nude i koje bi mogli da rade i studenti, ali da je interesovanje manje nego prethodnih godina.

– Ranije je bilo mnogo više interesovanja, a danas studenti prvo pitaju za cijenu rada. Za nas dosad nije bilo problema, jer imamo pristojan cjenovnik – rekao je Turkeš.

U omladinskoj zadruzi “Mjob” za “Glas” ističu da djevojke najviše zanima rad u buticima, dok se pripadnici jačeg pola odlučuju uglavnom za poslove, kao što su utovar i istovar robe.

– Satnica je šest maraka. Za studente u buticima satnica je od tri marke – rekli su iz ove zadruge i dodali da svi zainteresovani studenti mogu biti članovi te organizacije.

Pojedini studenti ističu da su tražili da rade određene poslove na ove načine, ali da na kraju iste nisu prihvatili jer smatraju da poslodavci ne nude realne uslove, posebno ako se uzme u obzir obim posla i konačna zarada.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Radovan Jalić za “Glas Srpske” kaže da, iako je zarada jedan od najbitnijih faktora zbog koje se studenti odlučuju za rad, ima perioda kada je učenje na prvom mjestu.

– Nekada je pametnije malo više štedjeti tako da su, na primjer, za vrijeme ispitnih rokova studenti posvećeniji učenju. To im je prioritet jer im je bitnije dati uslov nego zaraditi novac – rekao je Jalić, koji je naglasio da će se predstavnici studenata u narednom periodu dodatno angažovati kada je riječ o ovim poslovima.

Dodaje da su u saradnji sa kompanijom “m:tel” naišli na razumijevanje prilikom angažovanja studenata.

– Studenti mogu raditi sa prilagodljivim radnim vremenom jer moraju uskladiti posao i obaveze na fakultetu – rekao je Jalić i dodao da mladi danas imaju priliku lako naći posao i putem društvenih mreža.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *