Štrajk decenije u Francuskoj – totalna blokada saobraćaja

Najmanje 280.000 ljudi izašlo je na ulice širom Francuske zbog najavljenih reformi penzionog sistema, prenose francuski mediji. Policija u Nantu i Parizu upotrebila vodene topove i suzavac. U pritvoru 70 osoba. Obustavljen željeznički saobraćaj. Na pariskom aerodromu “Orli” otkazano je 20 odsto letova, javlja “Rojters”.

Demonstranti u Nantu gađali su raznim predmetima policiju nakon čega je ona upotrebila suzavac i vodene topove. Uhapšeno šest osoba, javlja Rojters.

Izbio je i sukob u Parizu nakon čega je policija upotrebila suzavac.

Prema najnovijim podacima policije, u pritvoru je 70 osoba. 

Kako javlja Mond, od Marseja na Mediteranskoj obali do Lila na sjeveru zemlje organizovano je 245 okupljanja.

U crvenim prslucima sindikata kroz gradove maršira oko 280.000 ljudi. Njih obezbjeđuje oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.  

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše “Makron se izgubio” i “Ne dirajte naše penzije”, prenosi Rojters

U generalnom štrajku zbog reforme penzionog sistema učestvuju zaposleni u školama, trgovinama, advokati, medicinski radnici, zaposleni u vazduhoplovstvu, željeznici, javlja Bi-Bi-Si.

Blokada saobraćaja 

Zatvoren je metro, obustavljen željeznički saobraćaj. Svi vozovi “Evrostara” otkazani su od danas do 9. decembra.

Sa francuskih aerodroma neće poletjeti petina aviona. Na pariskom aerodromu “Orli” otkazano je 20 odsto letova, javlja Rojters.

“Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a vjerovatno i ovog vikenda”, izjavio je zamjenik ministra saobraćaja Žan Batist Đebari za radio RTL, prenosi Rojters

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmjene penzionog sistema, zatvoren je Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

U saopštenju kompanije SETE, koja upravlja Ajfelovim tornjem, navodi se da taj pariski simbol nema dovoljan broj osoblja za otvaranje tornja uz optimalan prihvat posjetilaca, prenose agencije.

Građani navode da koriste prigradski voz jer metro ne radi.

“Ovo je štrajk za naše penzije. Za njih treba da se borimo. Ja sam državni službenik, a izmjene nas sve pogađaju”, navodi jedan od građana.

Kontroverzna reforma 

U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsjednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine.

On želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kome sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan.

Ova promjena će značajno uticati na javni sektor, koji je do sada imao “specijalni tretman” i mogućnost isplate kompenzacija za teže uslove rada.

“Prilično sam neutralan, ali mu se ne protivim, ako me to pitate.”

Posljednji štrajk ovakvog nezadovoljstva bio je 1995. godine, kada je zemlja “stala” na tri nedjelje.

(RTS/Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *