Što manje biti na otvorenom i direktnom suncu

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske preporučilo je građanima zbog najavljene visoke temperature vazduha da što manje vremena provode na otvorenom i na direktnom suncu, posebno u najtoplijem dijelu dana, od 10.00 do 17.00 časova.

Iz resornog ministarstva su naveli da se ove preporuke posebno odnose na trudnice i lica sa hroničnim oboljenjima kod kojih se mogu javiti glavobolja, opšta slabost, razdražljivost, iscrpljenost i problemi sa spavanjem.

“Savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja odakle dodaju da se u slučaju pojave težih tegoba, obavezno treba javiti ljekaru.

Prilikom boravka na otvorenom, kako ističu, treba obezbijediti maksimalnu zaštitu od UV zračenja, uzimati veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

“Savjetuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, uz korištenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara”, savjetovali su iz Ministarstva zdravlja.

Poseban apel je upućen roditeljima da u ovom periodu zaštite djecu dok su napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, te da posebno obrate pažnju na opasnost od ostavljanja mališana u parkiranim vozilima, čak i na kratko.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *