Stigli američki helikopteri

Novi helikopteri za Oružane snage BiH tipa “Bel Hjui dva” dopremljeni su danas iz SAD na Međunarodni aerodrom Sarajevo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Četiri helikoptera na aerodromu su dočekali tehničari i stručnjaci Oružanih snaga BiH i američkog proizvođača “Bel helikopteri” koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove.

Helikopteri su dopremljeni civilnim transportnim avionom “antonov An-124” ukrajinske vazduhoplovne kompanije AAC koju je angažovala kompanija “Bel”.

Iz Ministarstva odbrane podsjećaju da je riječ o četiri helikoptera ukupne vrijednosti 38.539.378 dolara, od čega je učešće BiH 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM, dok je preostali iznos obezbijedila Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Helikopter vojne oznake “UH-1H-II Huey II” je modernizovana, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene “UH-1H”, koji se nalazi u inventaru Oružanih snaga BiH.

Ovom nabavkom Oružane snage će moći bolje da izvršavaju zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i druge, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zvanična primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova u prisustvu novinara i visokih zvanica.

Tim povodom građani narednih dana, i to već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni Sarajeva, navodi se u saopštenju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.