Stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dočekao je večeras na banjalučkom aerodromu avion sa prvim kontingentom opremom za mobilnu bolnicu koju su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Za nabavku pokretne bolnice Vlada Srpske izdvojila je 3,6 miliona KM.

Pokretna bolnica imaće svu potrebnu prateću opremu kao što je prijemno odjeljenje, kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, za intenzivnu njegu, za hospitalizaciju, tuševi, ve-ce moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, te set za distribuciju vode i kuhinja.

Premijer Srpske rekao je prethodno za RTRS da je mobilna bolnica vlasništvo Republike Srpske i da će služiti za situacije poput ove sa virusom korona.

Višković je rekao da je spremna lokacija u Zalužanima za postavljanje mobilne bolnice ukoliko to bude potrebno.

– Imamo objekat koji je mobilan, koji ne traži nikakvu infrastrukturu. Taj objekat će služiti građanima u svim nepredviđenim situacijama. To potvrđuje da Srpska i u vrijeme krize i pandemije razmišlja dugoročno – istakao je on.

On je poručio da Srpska trenutno raspolaže dovoljnim brojem respiratora i testova za korona virus, te da se očekuje intenzivnije testiranje.

– Očekuje se nabavka više od 200 respiratora – naveo je Višković.

Šeranić je istakao da je nabavka mobilne bolnice važna kako bi, u slučaju potrebe, pacijentima bila pružena potrebna zdravstvena njega u izolovanim uslovima.

– U ovom objektu moći ćemo da zbrinemo pacijente sa lakšom i srednjom kliničkom slikom – rekao je Šeranić.

NABAVKA MOBILNE BOLNICE DOBAR POTEZ VLASTI

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je Republika Srpska uspjela da obezbijedi opremu za pokretnu bolnicu iz Njemačke i istakao da je nabavka opreme za bolnicu za borbu protiv virusa korona dobar potez vlasti Republike Srpske.

Nakon što je večeras na Međunarodnom aerodromu Mahovljani kod Banjaluke dočekao prvi avion sa opremom iz Njemačke, Dodik je rekao novinarima da su vlasti Republike Srpske u prvim danima izbijanja epidemije virusa korona odlučile da nabave ovu pokretnu bolnicu koja je plaćena 3,6 miliona KM plus PDV.

“Večeras stižu dijelovi za ovu bolnicu, sutra će doći drugi dio, a za nekoliko dana i sve ostalo”, istakao je Dodik.

On je rekao da je ova pokretna bolnica kapaciteta 50 ležajeva intenzivne njege plus 400 kreveta za lakše bolesnike, te da je opremljena sopstvenim generatorom za napajanje strujom, kao i da ima poseban interni sistem za vodu i grijanje i sve što je neophodno za takav kapacitet.

“Kada se postavi, bolnica će pokrivati 6.000 metara kvadratnih prostora i imaće sve uslove i medicinsku opremu kao stvarna bolnica”, naveo je Dodik.

On je naglasio da će ova bolnica, koja će biti u vlasništvu Vlade Republike Srpske, moći da se koristi i kasnije, a biće smještena u adekvatno skladište robnih rezervi Republike Srpske.

“Odatle će, ako bude potrebno zbog ove epidemije, ali ne daj Bože i u nekim drugim situacijama, biti upotrijebljena”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljsdtvo što je Republika Srpska uspjela da obezbijedi opremu za ovu pokretnu bolnicu, dodajući da je to bilo veoma teško jer nije bilo dovoljno samo platiti, već i obezbijediti dokumentaciju koja je pratila eksport.

Dodik je rekao da je ova bolnica obezbijeđena jer se Republika Srpska za to odlučila, predupređujući, za ne daj Bože, ekspanziju virusa korona i zbog potrebe da se ljudi adekvatno smjeste.

(Srna/RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *