Stevandić: Nacrt zakona o imunitetu štiti zakonodavni proces /VIDEO/

Predsjednik Narodne skupštine Repubike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se donošenjem zakona o imnuitetu Republike Srpske štiti zakonodavni proces, te da nikoga ne štiti od eventualnih saobraćajnih prekršaja, krađe, namiještanja tendera, odnosno svega onoga što je regulisano drugim zakonima.

“Ovim Nartom zakona narodni poslanici koji imaju bonitet za donošenje zakona, odluka i akata treba da ostanu zaštićeni”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci, nakon je javne rasprave o ovom nacrtu zakona.

Stevandić je pojasnio da su ovim nacrtom zakona zaštićeni i oni koji sprovode te akte, predsjednik Republike Srpske koji ukazom šalje u “Službeni glasnik” ili direktor Geodetske uprave kada se odnosi na knjiženje imovine ili direktor “Službenog glasnika” koji ne može biti inkriminisan za ono za šta su ovim aktom zaštićeni.

Kada je riječ o eventualno mogućim zloupotrebama, Stevandić kaže da su one na bazi pretpostavki, ističući da je donošenje ovog zakona konkretan i stvaran benefit.

On je istakao da nijedan ministar niti bilo koja druga osoba koja provodi odluke parlamenta Republike Srpske ovim zakonom nije zaštićena za evenutalno saobraćajni prekršaj, namiještanje tendera, krađu, trgovinu uticajem i za sve ono što je regulisano krivičnim ili nekim drugim zakonom.

“Ovaj zakon se ne donosi da bi neko imao pravo na bilo kakvu zloupotrebu, jer je to regulisano drugim zakonskim aktima”, istakao je Stevandić.

U Narodnoj skupštini Repubike Srpske održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o imunitetu i Nacrtu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi – prijedlog narodnih poslanika.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske organizatori su javne rasprave o ova dva nacrta zakona.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *