Šteta od krađe šume 820.000 KM

Virus korona nije spriječio šumokradice da nastave pustošenje šuma Republike Srpske, pa su tako u prvih pola godine u šumskim gazdinstvima počinile štetu tešku 819.779 KM.

Prema podacima preduzeća “Šume RS”, od januara do kraja juna bespravno je posječen i otuđen 4.301 kubik šume. Kako ističu, u tom periodu bespravno su posječena, ali ne i otuđena 953 kubika, dok su ukradena 182 kubika gotovih šumskih drvnih sortimenata. 

U “Šumama RS” kažu da ih pričinjena šteta, koja je za jedan odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, obavezuje da pojačaju sve aspekte zaštite šuma od bespravnog prisvajanja, koje predstavlja jedan od većih problema preduzeća.

– Podneseno je 937 prijava, od čega je 241 krivična i 696 prekršajnih, što je više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, i dalje je mali procenat riješenih prijava i naplaćene štete – kazali su u “Šumama RS” i dodali da je najveća šumska šteta evidentirana u Šumskom gazdinstvu “Jahorina” Pale.

Pune ruke posla u proteklom periodu imali su i inspektori, koji su za osam mjeseci ove godine u 140 slučajeva oduzeli šumske drvne sortimente u vrijednosti od oko 82.000 KM. U Inspektoratu RS ističu da je na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu oduzeto oko 1.010 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata.

– Kontrolama je utvrđeno da sortimenti nisu žigosani, obrojčeni ili su nedostajali prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi. Oduzimanje sortimenata najčešće je vršeno na području regija Banjaluka i Istočno Sarajevo – kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da je nadležnim policijskim upravama i tužilaštvima upućen veći broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je potrebno sprovesti dodatne istrage.

– Zbog raznih nepravilnosti utvrđenih u oblastima korišćenja šuma, uzgajanja i zaštite šuma, primarne prerade drveta i drugim, republička šumarska inspekcija je za osam mjeseci ove godine izdala 280 prekršajnih naloga u vrijednosti od 343.700 KM, te je podnijela deset prekršajnih i jednu krivičnu prijavu – istakli su u Inspektoratu.

Šumarska inspekcija će, kako navode u Inspektoratu, i u narednom periodu nastaviti kontrole i preduzimati sve potrebne mjere, uključujući i represivne, s krajnjim ciljem da se šumskim resursima Srpske gazduje ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” Dušan Marković tvrdi da mali dio krađe bude prijavljen.

– Mnogo ljudi sa sela je usljed problema sa virusom korona ostalo bez prihoda, te im je jedini izlaz otići u šumu i posjeći koje stablo koje im je “na izvolite” – istakao je Marković. Dodao je da se, kad je u pitanju krađa, sva krivica svaljuje na šumare, istakavši da kontrolu treba da pojačaju i drugi organi.

Procjena

U “Šumama RS” ističu da se procjena štete obavlja u skladu sa šumskim odštetnim cjenovnikom.

– Obračunata šteta po vrsti sortimenata i mjestu otuđivanja je veća nego stvarna vrijednost sortimenata po cjenovniku, a u skladu sa koeficijentom za određenu vrstu šumskih drvnih sortimenata iz odštetnog cjenovnika – kazali su u “Šumama RS”.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *