Stečaj precrtao 37,4 miliona maraka duga

Poreska uprava RS otpisala je lani 37,4 miliona maraka duga za poreze i doprinose koji se odnosi na preduzeća u kojima je okončan stečajni postupak, što je za 20 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

U Poreskoj upravi RS objašnjavaju za “Glas Srpske” da nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju postupka i isto postane pravosnažno, donose rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza stečajnog dužnika.

– Po tom osnovu, u 2022. godini donesena su 142 rješenja o nenaplativosti poreskih obaveza na iznos duga od 37,4 miliona KM, dok je u 2021. godini bilo 105 rješenja na iznos duga od 17,4 miliona KM – naveli su u Poreskoj.

Prema evidencijama uprave, tokom prošle godine pokrenuto je 95 stečajnih postupaka u kojima su prijavljena potraživanja iznosila 17 miliona KM.

– Među poreskim obveznicima koji imaju najveća dugovanja, a kod kojih je lani pokrenut stečajni postupak je firma “Farmland” Nova Topola sa iznosom prijavljenih potraživanja od oko sedam miliona KM, zatim FHD “Hidraulik” Kneževo čija su potraživanjima teška 1,4 miliona KM te firma “Vetkom” iz Banjaluka sa potraživanjima u iznosu od oko 808.000 KM – naveli su u Poreskoj upravi. 

Ekonomista Marko Đogo kaže za “Glas” da iznos otpisanih dugovanja, iako je lani bio znatno veći u odnosu na godinu ranije, nije zabrinjavajući kada se posmatraju ukupni poreski prihodi.

– Svaka marka je mnogo, ali tih 37 miliona maraka je tek nekoliko procenata od onoga što je Poreska uprava lani naplatila. Privreda je živa materija i ne postoji ništa 100 odsto. Volio bih da se jednom podvuče crta pa da se, na primjer, dug zdravstva o kojem slušamo godinama već jednom otpiše, to je možda poštenije i da se nađe ko je odgovoran što je do toga došlo, a ne da idemo u budućnost sa stalnim teretom poreskih dugova gdje je mala vjerovatnoća da će išta od toga biti naplaćeno – naveo je Đogo.

Prema njegovim riječima, ni broj preduzeća koja su lani otišla u stečaj nije zabrinjavajući jer u razvijenim zemljama daleko veći broj firmi okonča na taj način.

– Istina je da ih se i daleko veći broj osniva, ali i preduzeća imaju svoj rok trajanja to je prirodan tok. Problem jeste to što ne postoji mehanizam koji bi preduzećima pružio povoljniji ambijent za poslovanje, ali i mehanizam koji bi onemogućio odlazak u stečaj sa nagomilanim potraživanjima. Obaveze bi morale biti izmirene, država mora naći mehanizam da zaštiti svoje interese. Problem je što niko ne snosi odgovornost za nagomilane dugove, što se menadžment propale firme uglavnom izvuče – smatra Đogo.

On je dodao da je Slovačka kreirala listu direktora javnih i velikih privatnih preduzeća, a pored imena i prezimena onih koji su firmu doveli do propasti i stečaja stoji naznaka kako bi budući poslovni partneri imali uvid s kim posluju.

– Nama nedostaje te transparentnosti. Takvo rješenje bilo bi i za nas sjajno – kazao je Đogo.

Provjera stanja obaveza

Poreska uprava RS pustila je u funkciju novu elektronsku uslugu “Poresko uvjerenje”, putem koje obveznici na jednostavan i brz način mogu provjeriti stanje svojih poreskih obaveza.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić je pojasnio da je ova nova usluga, u okviru sistema “e-Usluge”, omogućena za sve kategorije poreskih obveznika – fizička i pravna lica te za preduzetnike, saopšteno je iz ove uprave.

– Poreska uprava poziva poreske obveznike da koriste ovu novu mogućnost koja je za njih kreirana u okviru elektronskih usluga te da na brz i jednostavan način dođu do potrebnih informacija iz poreskih evidencija i da uštede vrijeme potrebno za dolazak u prostorije ove uprave – rekao je Maričić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *