Staro vjerovanje za Sretenje Gospodnje: Medvjed Uroš otkriva koliko će još trajati zima

U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i ljeto. Vjeruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju sijenku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedjelja, a ako sijenke nema proljeće je na pragu.

Sudeći po ponašanju medvjeda Uroša, proljeće nije na pragu. Meda je izašao sa prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo vrtu, ali se vratio u svoju pećinu.

Koliko ima istine u našem vjerovanju da medved i njegova sijenka najavljuju proljeće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je vjerovanje tačno, objasnio je doktor Jozef Ezveđ, veterinar u zoo vrtu u Beogradu.

„Po vjerovanju se misli da, ako medvjed ugleda svoju sijenku, zima će se nastaviti, ali se nadam da će medvjed ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu“, istakao je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvjedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na vjerovanje.

„To je narodno vjerovanje i kao i u svakom vjerovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvjedima u zoološkom vrtu nije baš za vjerovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbijeđeni su stan i hrana, nega i ljubav od posjetilaca i zaposlenih“, rekao je veterinar Jozef Ezveđ.

Dodaje da je rano jutro, da je tek sunce izašlo i da su se oglasile senice koje su prvi vjesnici proljeća. Čim one počnu da se oglašavaju, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, znam da je proljeće blizu.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *