Stari Brod: Obilježeno 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima

Srpski narod opstaće na ovim prostorima samo ukoliko bude jedinstven i kada ima svoju državu, poručio je danas izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, koji je u Starom Brodu prisustvovao obilježavanju 80 godina od stradanja 6.000 Srba u stravičnom zločinu, koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.

Tomić je naglasio da 80 godina nije bilo dovoljno da se sakrije zločin nad srpskim narodom na ovim prostorima.

“Srbi su narod koji će opstati na ovim prostorima, ali samo ukoliko budemo jedinstveni. To je pokazao Odbrambeno-otadžbinski rat kada nismo bili podijeljeni i uspjeli smo da spasimo Republiku Srpsku”, rekao je novinarima Tomić.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da su u informacioni sistem popisana prikupljena imena stradalih, među kojim i 126 beba do godinu dana, zatim 408 djece od dvije do pet godina, te 941 dijete od pet do 14 godina.

On kaže da taj sistem omogućava ljudima koji posjećuju ovo stratište bilo lakše da pretraže imena zvjerski ubijenih sprskih civila.

Vukotić je napomenuo da će sistem omogućiti da svaki posjetilac koji dođe moći da upiše svoje podatke, koji će biti provjereni i naknadno upisani.

Milorad Ćebić, koji je bio očevidac velikog stradanja Srba u Starom Brodu ispričao je da je uspio da pređe sa druge strane Drine i da gleda kako se po pet–šest djevojaka uhvati za ruke i skoči u rijeku da bi se izbavile od ustaških zlikovaca.

“A Drina iz brda u brdo. To je proljeće bilo, bili su veliki snjegovi, ogromna voda je bila i nije bilo nikoga ko je mogao da prepliva. Kad su ustaše stigle, nije se imalo kud. Taj je narod ili njima pod nož, ili u Drinu, imao sam 13 godina, sve sam to gledao”, prisjeća se Ćebić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović ukazao je da se u Srpskoj obilježava mnogo događaja iz Drugog svjetskog rata koji se odnose na ogromno stradanje Srba.

“Nastojali su da Srbe masovno pobiju i protjeraju sa ovih prostora”, rekao je Milunović i istakao da su upravo ovdje u Starom Brodu ustaše izvršile najveći masakr nad 6.000 srpske djece, žena i staraca koji nisu mogli preći rijeku Drinu.

On je naglasio da je sistem bivše Jugoslavije nastojao da to stavi u zaborav uspostavljanjem lažnog bratstva i jedinstva, a što je i pokazao raspad bivše zajedničke države.

“Pokušali su da sakriju srpske žrtve i često su izjedanačavali i zlikovca i žrtvu. Ovo ovdje su počinili Hrvati u regularnim jedinicama Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i muslimani koji su bili u njihovim jedinicima ili u drugim handžar-divizijama”, rekao je Milunović novinarima.

On je poručio da to srpski narod ne smije zaboraviti i da treba to prenijeti mladim generacijama, kako se takva tragedija ne bi ponovila.

“Vlada Republike Srpske obilježava 32 događaja od značaja za Republiku Srpsku s ciljem da odamo pomen žrtvama i da ne zaboravimo zlikovce koji su ovo počinili nevinom srpskom narodu”, poručio je Milunović.

Služenjem parastosa nevinim srpskim žrtvama u Starom Brodu i polaganjem vijenaca i cvijeća, uz prisustvo velikog broja poklonika ovom mjestu, obilježeno je 80 godina od stradanja 6.000 Srba u stravičnom zločinu, koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.

Pomenu za stradale prisustvovali su poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić i Nenad Nešić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pero Petrović, Aleksandar Glavaš i Ljubiša Krunić.

Obilježavanju su prisustvovali i načelnici opština Višegrad Mladen Đurević, Rogatica Milorad Jagodić, Sokolac Milovan Bjelica, Novo Goražde Mila Petković, Rudo Dragoljub Bogdanović, te predstavnik opštine Istočna Ilidža.

Nakon parastosa, u znak sjećanja na starobrodske žrtve, kod spomen-obilježja u Starom Brodu vijenac su položili Milunović i Tomić.

U rijeku Drinu cvijeće su spustile delegacije Narodne skupštine Srpske, poslanici u parlamentu BiH i u zajedničkim institucijama na nivou BiH, predstavnici i načelnici navedenih opština, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženje “Karađorđe” iz Herceg Novog i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanje je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Tokom ofanzive ustaške legije Jure Francetića mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

U Starom Brodu je u septembru 2019. godine osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

(Srna/foto: RTRS)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *