Stanje na farmama stabilno /VIDEO/

Tokom prethodnih dana, veterinarska služba radila je bez izmjena ali uz povećane mjere dezinfekcije i zaštite veterinara kako na radnom mjestu, tako i na terenu. Tako će biti i narednih dana, jer je najznačajnije sprečiti širenje zaraznih bolesti kod životinja, a sve zbog održavanje lanca bezbjednosti ishrane. Sve veterinarske ambulante u Bijeljini dobiće 4. maja prskalice za dezinfekciju, koje je obezbijedilo resorno ministarstvo.

Veterinarske službe u Srpskoj uprkos vanrednom stanju rade, ali uz redukovan broj radnika i sve propisane mjere zaštite. Svakom ko ulazi u veterinarske ambulante mjeri se i tjelesna temperatura,a. Na farmama se život nije zaustavio jer životinje za pandemiju ne znaju, ali je kako kažu bijeljinski veterinari epizotiološka situacija na gazdinstvima stabilna.

Veterinarima koji svakodnevno rade sa životinjama, nisu nepoznanica korona virusi.

Cjenovnik veterinarskih usluga ne mijenja se u posljednjih desetak godina. Napredak je uočen kod nabavke dijagnostičkih sredstava, laboratorijske opreme i specijalizovanih vozila koja su neophodna veterinarima za efikasnije obavljenje intervencija na terenu, a sve je omogućila ovogodišnja subvencija resornog ministarstva koja je predviđena pravilnikom.

Prema riječima Todorovića, sve veterinarske ambulante u Bijeljini uskoro će dobiti prskalice za dezinfekciju, koje je obezbijedilo resorno ministarstvo.

Ako proizvodna djelatnost doživi pad usljed pandemije virusa korona to će se po automatizmu odraziti i na pad u sektoru uslužnih djelatnosti gdje su i veterinarske ambulante. Samim ukidanjem vakcinacije protiv klasične kuge svinja veterinari u Srpskoj su već izgubili značajan dio sredstava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentari: