Stali u kraj neodgovornim funkcionerima – Nema registracije vozila dok ne daju novac za liječenje djece

Prilikom registracije službenih vozila neophodno je priložiti potvrdu da je poseban doprinos za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu  uplaćen.

Uovoj godini 68 javnih institucija i ustanova su uplatile novac Fondu solidarnosti po osnovu kupljenog službenog vozila. Prethodne dvije godine rada Fonda postavljalo se pitanje da li sve institucije čiji se funkcioneri počaste službenim vozilom ispunjavaju svoju obavezu prema Fondu, jer stručnjaci kažu da broj od 60 automobila za osam mjeseci, što je bio slučaj prije godine rada fonda, nije realan, jer se automobili, u prosjeku, kupuje više.

Iako je ranijih godina bilo sumnji kada je u pitanju kopovina službenih automobila i izdvajanja novca za Fond solidarnosti, iz Fonda kažu da su cifre ove godine u okviru očekivanog.

U ovoj godini do 29. septembra po ovom osnovu Fond solidarnosti ostvario je prihode u iznosu od 134.353 КM. U Fondu kažu da su, za razliku od prve dvije godine, kada je Fond tek počeo da radi i kada je naplata po ovom osnovu bila nešto manja, u prošloj godini, kao i ovoj, prihodi po ovom osnovu uglavnom u okviru planiranih. 

– Primjera radi, u prošloj godini po ovom osnovu Fond solidarnosti je ostvario prihode u iznosu od 252.034 КM, što je za 9,4 odsto više nego u 2018. godini. To je prvenstveno zahvaljujući podršci Narodne skupštine Republike Srpske, koja je još prošle godine sugerisala Vladi Republike Srpske da obaveže Ministarstvo unutrašnjih poslova da prilikom registracije službenih putničkih vozila dostave dokaz o uplati, odnosno da su pet odsto od  kupovine luksuznih automobila izdvojili za  Fond solidarnosti. Dakle, prilikom registracije službenih vozila neophodno je priložiti potvrdu da je predviđeni iznos, odnosno poseban doprinos za Fond solidarnosti, uplaćen – navode u Fondu.

Tako je NSRS ovim zaključkom podržala inicijativu samog Radnog tijela NSRS koji sprovodi nadzor nad prikupljanjem sredstava Fonda solidarnosti, a sve u cilju, kako navode, preciznijeg načina definisanja zakonske obaveze izdvajanja pet odsto od kupovine službenih vozila za finansiranje liječenja djece u inostranstvu.  

– Zahvaljujući tome uspostavljen je bolji mehanizam kontrole uplate doprinosa za Fond solidarnosti kada je u pitanju ovaj osnov,  što svakako utiče i na  povećanje svijesti o važnosti uplate sredstava za Fond solidarnosti – navode u Fondu.

Podsjećamo, Prema Zakonu o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu jedan od stalnih izvora finansiranja liječenja djece u inostranstvu je i pet odsto od cijene kupljenog službenog putničkog vozila, izuzev vozila MUP RS i zdravstvenih ustanova.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *